Piteåbon på fri fot efter vapendramat

Den misstänkte Piteåbon är släppt på fri fot efter helgens vapendrama. "Åklagaren kommer få svårigheter att leda det här i bevisning", säger försvararen Marko Tuhkanen.

Försvararen Marko Tuhkanen samtalade med sin klient efter häktningsförhandlingen.

Försvararen Marko Tuhkanen samtalade med sin klient efter häktningsförhandlingen.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2019-11-06 13:57

En man i 35-årsåldern greps vid lunchtid på söndagen i en by utanför Piteå och anhölls timmarna senare misstänkt för mordförsök. Senare ändrades brottsrubriceringen till grovt olaga hot och på onsdagen hölls häktningsförhandlingen. Tingsrätten beslutade att släppa mannen på fri fot.

– Det föreligger inte sannolika skäl, säger kammaråklagare Anna Väppling.

Det vanliga är att det finns sannolika skäl men inga häktningsskäl.

– Det är förhållandevis ovanligt att misstankegraden inte är tillräcklig. Det är väldigt glädjande för min klient, säger Piteåbons försvarare Marko Tuhkanen.

Åklagaren menade att det finns risk att den misstänkte undanröjer bevis och fortsätter sin brottsliga verksamhet.

– I de delarna brukar belastningsregistret vara ganska avgörande och där fanns det ju ingenting. Däremot är det så att det finns en sådan koppling mellan målsägande och den misstänkte att det typiskt sett skulle kunna leda till häktning, men i det här fallet kom tingsrätten fram till att det inte fanns sannolika skäl för brottspåståendet, säger Tuhkanen.

Han menar att hans klient har kunnat ge en rimlig förklaring till händelsen och att det är därför han är försatt på fri fot.

– Den här utredningen har gått ganska långt och om man i det här stadiet inte har sannolika skäl så kommer det bli uppenbara svårigheter för åklagaren att övertyga rätten om att min klient har gjort något brottsligt över huvud taget.

Kammaråklagare Anna Väppling.
Kammaråklagare Anna Väppling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!