Nordin tog plats på kommunfullmäktige

Anders Nordin (SLP) yrkade avslag på Miljöpartiets ansökan om kommunalt partistöd för 2020. Nordin stod i fokus under merparten av sammanträdet.

Anders Nordin var aktiv under måndagens kommunfullmäktigesammanträde. (Arkivbild)

Anders Nordin var aktiv under måndagens kommunfullmäktigesammanträde. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2019-10-28 22:35

I 18 av de första 25 punkterna på fullmäktiges dagordning stod Anders Nordin, Skol- och landsbygdspartiet, i centrum. Tio av dem gällde kommunalt partistöd för 2020 till de olika partierna – men de kunde inte klubbas utan att Nordin avstod från beslut vid alla utom ett. Han yrkade nämligen avslag på Miljöpartiets ansökan.

– Jag vet inte vad de har lämnat in men det är i alla fall ingen redovisningsrapport. Det finns inga angivna summor eller någonting, säger han.

Samtliga partistöd klubbades dock igenom utan invändningar från de andra partierna. Men än är inte sista ordet sagt.

– Om man tittar på de olika partiernas redovisningar och granskningsrapporter så är det ett jättevitt spektra. Vi menar att själva handlingsförfarandet är felaktigt. Vi tror att det är olagligt enligt kommunallagen. Vi kommer att begära att få det här testat, säger Anders Nordin.

I övrigt hade SLP sju motioner och en interpellation. Man ville bland annat införa gratis buss inom kommunen och återöppna skolorna i Alterdalen, Blåsmark, Lillpite och Balettskolan. Anna Bergström (V) undrade hur det går ihop med att SLP så sent som i våras ställde sig bakom en budget med kraftiga besparingar på skolan.

– Hur ska man som väljare veta vart ni står i skolfrågorna? Jag tycker att den politik ni bedriver förefaller populistisk, oansvarig och kortsiktig.

– Alliansens budget var bättre i vissa avseenden, replikerade Nordin.

Båda nämnda motioner avslogs – trots visst stöd i skolfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!