Antibiotikaresistens måste stoppas

Det är viktigt att antibiotika bara används när det behövs och på rätt sätt. Det handlar om att vara antibiotikasmart.

Sjukvården påtalar att ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. (Arkivbild)

Sjukvården påtalar att ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow

Norrbotten2019-10-17 15:07

Den 18 oktober är Antibiotikans dag. Inom Region Norrbotten uppmärksammas detta genom en temadag riktad till vårdpersonal. Bland annat föreläser Stephan Stenmark, ordförande för den nationella arbetsgruppen Strama som arbetar mot antibiotikaresistens.
– Världshälsoorganisationen, WHO, listar antibiotikaresistens som ett av de tio farligaste hoten mot folkhälsan och det tar vi i Norrbotten på stort allvar, säger Susanne Hansson Frölander, enhetschef på Vårdhygien inom Region Norrbotten.

Sjukvården påtalar att ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. Med ökad antibiotikaresistens blir infektioner svårare eller till och med omöjliga att bota. Det orsakar både stort lidande och höga kostnader för sjukvården.

Samtidigt är modern sjukvård beroende av antibiotika vid exempelvis cancerbehandlingar, transplantationer och operationer eftersom de innebär en ökad infektionsrisk. Därför är det viktigt att antibiotika bara används när det behövs och på rätt sätt. Det handlar om att vara antibiotikasmart.

Antibiotika används för att bota infektioner orsakade av bakterier. God hygien och hygienrutiner är något som kan förebygga infektioner och smittspridning.
– Om vi genom att ha god hygien kan undvika att folk smittas av bakterier minskar behovet av antibiotika. Inom vården finns det väldigt tydliga regler för hur vi ska bete oss för att minska smittspridning, säger Susanne Hansson Frölander.

Att barn och äldre vaccineras minskar också infektionstrycket. För barn är det barnvaccinationsprogrammet som gäller. För äldre är vaccination mot influensa och pneumokocker viktigt.
– Alla som är äldre bör vaccinera sig mot både influensa och pneumokocker. I Norrbotten är det gratis att vaccinera sig mot pneumokocker om man är över 65 år eller tillhör en riskgrupp, säger Anders Nystedt.

Men det krävs att vården, samhället och enskilda människor går samman för att vi ska bli riktigt antibiotikasmarta. Det handlar till exempel om att bara äta antibiotika som är utskriven till just dig och bara för den infektion som läkaren har gett dig medicinen för. Att ge bort överbliven medicin till en annan person är olämpligt.
– Det finns också infektioner som kroppen kan ta hand om själv, till exempel urinvägsinfektion, bihåleinflammation eller öroninflammation hos barn upp till tolv år. Där behövs inte alltid antibiotika, säger Anders Nystedt.

"Det är viktigt att antibiotika bara används när det behövs och på rätt sätt. Det handlar om att vara antibiotikasmart" påpekar smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
"Det är viktigt att antibiotika bara används när det behövs och på rätt sätt. Det handlar om att vara antibiotikasmart" påpekar smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!