Skärpta krav på julklappar till politiker

Piteå kommun gör om rutinerna för uthämtningen av julklappar till förtroendevalda. Detta för att för hindra ledamöter från att hämta ut fler än en.

Piteå kommun gör om rutinerna för uthämtningen av julklappar till förtroendevalda.

Piteå kommun gör om rutinerna för uthämtningen av julklappar till förtroendevalda.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå kommun2019-10-14 21:00

Tidigare år har förtroendevalda inom Piteå kommun fått ett presentkort från den nämnd de sitter. De politiker som sitter i fler än en nämnd har fått fler än ett presentkort – och kommunen har helt litat på ledamöternas goda omdöme att bara använda ett.

I år tänker Piteå kommun "säkra proceduren". Enligt ett mejl inom kommunledningsförvaltningen som är adresserat till Leif Wikman, administrativ chef, ska alla nämnder dela ut ett julklappskvitto som kan lösas in en gång i Medborgarservice. Där bockas politikerna av och de som har fler än ett kvitto kan inte få mer än en julklapp.

"Tidigare har de ju fått presentkort i alla nämnder de tillhört vilket kan inbjuda till både missförstånd och missbruk ... Kanske", står det i mejlet.

En procentuell beräkning görs i efterhand för att fördela kostnaderna på nämnderna.

Leif Wikman gör ingen stor grej av förändringen.

– Det är mer vem som delar ut vad. Vi förändrar i grund och botten inte rutinerna någonting. Det är samma koncept som tidigare, varje ledamot får ett gåvobrev att kvittera ut. Men nu tycker vi det är praktiskt att samla det på ett ställe, säger han.

Tidigare har ledamöter tekniskt sett kunnat få flera julklappar?

– Ja. Men jag vill inte kalla det här en skärpning. Vi gör en praktisk och rationell hantering av hur vi delar ut julklapparna.

Har ni märkt av att ledamöter hämtat ut fler än en julklapp?

– Nej, det är inget jag känner till i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!