Arbetet att bygga om Rådhustorget fortsätter

Budgeten bantades ner, men arbetet med att utveckla Rådhustorget fortsätter. "Det blir en uppfräschning med ny belysning" säger Florian Steiner, stadsarkitekt.

Parallellt med projekteringen av Rådhustorget i centrala Piteå pågår även framtagandet av en ny detaljplan.

Parallellt med projekteringen av Rådhustorget i centrala Piteå pågår även framtagandet av en ny detaljplan.

Foto: Elin Backlund

Piteå kommun2019-12-04 05:00

Från tolv till tre miljoner kronor i budgeten för år 2020. Som PT tidigare berättat fick planerna på ombyggnationerna av Rådhustorget bantas ner rejält. Men Samhällsbyggnad fortsätter att utreda och förbereda arbetet.

– I vilket fall som helst så kommer det att bli mycket större torgkänsla och mindre gatukorsningskänsla. Det ska synas att vi har gjort någonting, säger Florian Steiner, stadsarkitekt och projektledare för Rådhustorget.

Han uppger att det blir en uppfräschning med ny belysning lite längre bort från fasaden, vilket ger en mer intim rumsbildning i mitten.

Andra idéer man jobbar vidare med är ny markbeläggning med mindre gatstenar i stället för asfalt, en torgbrunn, mobila bänkar som blir utrustade med modern ljud- och ljusteknik samt en stor cykelparkering.

– Konsulten jobbar fram en kalkyl, utifrån vad det landar på så får vi se hur långt vi kommer. Men belysningen sätts upp i vilket fall som helst, sedan jobbar vi med markbeläggningen, men skillnaden mot ursprungsförslaget är att vi inte ändrar höjdsättningar, säger Florian Steiner.

Planen är att lägga små gatstenar som på övriga torget så att det blir en enhetlig yta. Utmaningen blir dock att ändå tillfredsställa tillgängligheten. Tanken att rama in det hela med en slags bård lever, men den blir inte alls lika bred som det tidigare var tänkt, utan istället behåller man de nuvarande betongplattorna.

De allmänna parkeringsplatserna försvinner, kvar blir handikapplatserna. 

– Det finns inget beslut om att torget ska vara bilfritt, så allt utgår från att det finns biltrafik, men vi planerar för att bilarna ska få en underordnad betydelse, att det blir ett gåfartsområde där bilarna får köra, men sakta. Kommer en fotgängare har de alltid företräde, säger Florian Steiner.

Parallellt med ombyggnationerna pågår även framtagandet av en ny detaljplan för torget. Här ska bland annat färgsättning och bebyggelse ses över.

– Det hänger ihop, ombyggnationerna kan vi göra hur som helst, men vi vill säkerställa torgfunktionen och riksintresset för kulturmiljö, det är en parallell process, säger Florian Steiner.

Han hoppas på att kunna presentera ett nytt förslag på ombyggnationerna strax före jul eller efter årsskiftet.

Rådhustorget ska färdigställas inför Piteås 400-årsjubileum år 2021.

Det kommer att bli mycket större torgkänsla och mindre gatukorsningskänsla, säger Florian Steiner, stadsarkitekt och projektledare för Rådhustorget. (Arkivbild)
Det kommer att bli mycket större torgkänsla och mindre gatukorsningskänsla, säger Florian Steiner, stadsarkitekt och projektledare för Rådhustorget. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!