Skellefteå överklagar sänkt hastighet på E4

Skellefteå kommun har ilsknat till på Trafikverkets planer på att sänkt hastighet på E4. "Ett hot mot kommunens utveckling", menar ledningen och överklagar beslutet.

Skellefteå kommun överklagar Trafikverkets beslut att sänka hastigheten till 80 km/timmen på stora delar av E4. (Arkivbild)

Skellefteå kommun överklagar Trafikverkets beslut att sänka hastigheten till 80 km/timmen på stora delar av E4. (Arkivbild)

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skellefteå kommun2019-11-18 21:46

Som PT tidigare berättat har Trafikverkets besked att hastigheterna på stora delar av E4 ska sänkas inte fallit i god jord hos berörda kommuner i Västerbotten.

Och nu har Skellefteå kommun överklagat beslutet till regeringen. Kommunen kräver att beslutet hävs eftersom det anses få alltför stora inverkningar på både näringslivet och privatpersoner, och i förlängningen kan slå mot den regionens utveckling. Redan tidigt i höstas gick företrädare för kommunerna som berörs ut och protesterade mot planerna.

– Vi är en kommun med stor geografisk yta, en utspridd befolkning, många arbetspendlare och ett näringsliv som är beroende av goda transportmöjligheter. Lägre hastigheter kommer att påverka vår goda utveckling negativt, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Istället för att sänka hastigheterna anser kommunen att Trafikverket borde lägga krutet på att höja trafiksäkerheten genom underhåll och standardhöjningar, inte minst fler mitträcken.

– Då skulle såväl säkerheten som tillgängligheten bli bättre. Men för att komma runt detta väljer Trafikverket istället att sänka hastigheten, något som ger sämre tillgänglighet och längre restider, säger Burman.

Skellefteå kommunen anser att Trafikverkets beslut går helt stick i stäv med de nationella politiska målen om att hela Sverige ska leva och utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!