Piteåbo dömd för mordförsök överklagar

Han har kopplats till radikala islamister och därefter dömts för mordförsök. Nu kräver Piteåbon, som är i 30-årsåldern, att han frias.

Här i Svea hovrätt kommer bland annat skjutning att avhandlas i början av december då mannen från Piteå ställs inför hovrätten. (Arkivbild)

Här i Svea hovrätt kommer bland annat skjutning att avhandlas i början av december då mannen från Piteå ställs inför hovrätten. (Arkivbild)

Foto: Leif R Jansson/TT

Piteå kommun2019-11-08 14:54

Det var våren 2013 som mannen från Piteå lämnade Sverige för ett liv i Syrien med sin hustru. Norrbottens Media och PT har inga uppgifter på hur länge vistelsen varade, men när han återvände hamnade han på Säpos lista över så kallade "återvändare". 

En verklighet som kvällstidningen Expressen avslöjade.

I maj greps han efter ett slagsmål och sedan tre skott med ett grovkalibrigt jaktvapen. Två av projektilerna träffade en skåpbil som en kvinna och en man färdades med.

Mannen hade Piteåbon sökt upp tidigare under natten vilket blev startskottet på händelserna som i förlängningen ledde fram till ett åtal om misstänkt mordförsök. 

Och sedan en fällande dom på sex års fängelse.

Som Norrbottens Media och PT berättade var Piteåbon själv utsatt för utpressning av grovt kriminella för en handfull år sedan. Upprinnelsen var oavslutade narkotikaaffärer.

Nu kräver mannen i första hand att han helt frikänns. Via sin försvarare, Stockholmsadvokaten Sargon De Basso, anför den dömde norrbottningen precis som under rättegången att han befann sig i en nödvärnssituation. 

Advokaten skriver i sin överklagan till Svea hovrätt att Piteåbon "har under inga omständigheter haft uppsåt att försöka döda målsäganden". De Basso anser också det klarlagt att det inte har "förelegat någon beaktansvärd risk för att målsäganden skulle avlida".

I förhandlingen den 4 och 5 december åberopar Piteåbon bland annat fotografier av hans händer och ben, för att visa att han åsamkats knivskador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!