Multisjuk föll vid toabesök - avled

En multisjuk patient föll vid ett toabesök på Sunderby sjukhus och avled senare i sviterna från fallet. Händelsen är anmäld till IVO.

Sunderby sjukhus har gjort en lex Maria-anmälan efter att en  patient avlidit i sviterna från ett fall vid ett toalettbesök .(Arkivbild)

Sunderby sjukhus har gjort en lex Maria-anmälan efter att en patient avlidit i sviterna från ett fall vid ett toalettbesök .(Arkivbild)

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Luleå kommun2019-11-18 20:30

Det är den aktuella kliniken där patienten vårdades som gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det uppger Region Norrbotten på sin hemsida.

Patienten var multisjuk och vistades långvarigt på sjukhuset, men ville så långt som möjligt klara sig själv, inte minst vid sina toabesök. Personalen hjälpte patienten att ta sig till toaletten, men när toabestyren var avklarade bad hen att få åka tillbaka till sjuksängen med rullstol. 

Det var när personal hämtade rullstolen som patienten i sitt orkeslösa tillstånd ramlade av toastolen. Personalen hann notera vad som var å färde och skyndade fram för att fånga in patienten för att förhindra att hen skulle falla handlöst från toalettstolen. Men personalen hann inte fram utan patienten ramlade och föll så olyckligt att hen slog sitt huvud i golvet.

Efter fallet uppges patienten trots allt ha varit pigg. Personalen höll patienten under extra observation och gjorde regelbundna kontroller. Efter en tid försämrades emellertid patientens hälsoläge och läkare fick tillkallas. Patienten fick genomgå undersökning med datortomografi och då konstaterades att personen drabbats av en blödning i huvudet. Patienten avled samma dag.

Det blir nu IVO:s sak att utreda om det funnits brister i organisationen och tillsammans med kliniken hitta åtgärder så att liknande händelser ska kunna förebyggas eller förhindras i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!