Anställd på skidanläggningen i Kåbdalis omkom

Kvinnan i 25-årsåldern har avlidit efter fredagens olycka med sexhjuling. Föraren misstänks nu för vållande till annans död.

Under fredagen skadades en kvinna allvarligt efter en singelolycka med en sexhjuling. Under helgen avled hon av sina skador och föraren misstänks nu för vållande till annans död.

Under fredagen skadades en kvinna allvarligt efter en singelolycka med en sexhjuling. Under helgen avled hon av sina skador och föraren misstänks nu för vållande till annans död.

Foto: Tommy Borg

Kåbdalis2019-11-11 17:10

Det var i fredags som olyckan inträffade i Kåbdalis i Jokkmokks kommun. En man och en kvinna som arbetade på skidanläggningen färdades på sexhjulingen och råkade ut för en singelolycka när de var på väg till affären i byn för att handla.

Johan Gunnarstedt, vd för Kåbdalis skidliftar, var först på olycksplatsen tillsammans med några anställda pistörer.

– Det finns inga vittnen till olyckan men min bedömning var att sexhjulingen slagit runt och hon hade hamnat under. När vi kom fram låg hon vid sidan och hade svåra skall- och bröstskador, berättar han.

Kvinnan som var i 25-årsåldern flögs först medvetslös till Gällivare sjukhus och sedan vidare till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där hon senare avled av sina skador.

– Det är tungt, jättetragiskt och tråkigt. Jag har varit två dygn nere på intensiven i Umeå tillsammans med hennes familj för att försöka stötta dem, jag åkte hem igår (söndag) när det stod klart att hon inte skulle överleva, säger Johan Gunnarstedt.

Föraren av fyrhjulingen är en man i 30-årsåldern som nu misstänks för vållande till annans död. Han anhölls under söndagen på Jokkmokks polisstation men släpptes på måndagen efter beslut från åklagaren.

– Förundersökningen pågår och han är fortsatt misstänkt, men det finns inte någon anledning att ha honom frihetsberövad då han inte bedöms kunna påverka utredningen, säger åklagaren Anna Bergström.

Varken den avlidna kvinnan eller den brottsmisstänkte mannen är hemmahörande Norrbotten. De hade hunnit jobba en dryg månad på skidorten innan dödsolyckan.

Trots den tragiska dödsolyckan så håller skidanläggningen öppet i vanlig ordning. Det är nämligen en högintensiv period med många landslag som är på plats för att träna.

– Det känns som hela världen har kommit för att träna så det är klart vi måste ha öppet. Men vi har haft löpande samtal med personalen under helgen för att informera vad som händer. Jag har väl jobbat på halvfart idag, knappt nån fart alls, men andra jobbar, säger Johan Gunnarstedt.

Hur hanterar ni det här?

– Våra pistörer som varit mest inblandade och tagit hand om den skadade har erfarenhet av svåra skador sedan tidigare, men vi försöker prata om det och bearbeta det.

Enligt polisen riktas inga brottsmisstankar mot skidanläggningen. Olyckan ska ha skett på fritiden utanför anläggningens område och fordonet tillhörde inte Kåbdalis skidliftar.

Åklagaren Anna Bergström berättar att föraren suttit anhållen men nu har släppts. Dock är han fortsatt misstänkt.
Åklagaren Anna Bergström berättar att föraren suttit anhållen men nu har släppts. Dock är han fortsatt misstänkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!