Maj bjöd på både värmerekord och fler soltimmar än någonsin, vilket har lett till extrem torka i skog och mark. SMHI har bitvis varnat för brandrisk i hela landet, förutom i norra Lapplandsfjällen. Men i takt med att regnet har börjat falla börjar antalet områden med brandrisk att krympa.

Brandrisken minskar delvis, vi har tagit bort en del distrikt främst över västra landskapen, säger Lars Knutsson, meteorolog vid SMHI.

Men han poängterar att det inte betyder att länsstyrelsen säger att det är fritt fram att börja elda, vilket bekräftas av flera länsstyrelsers hemsidor. Både i Halland och Västra Götaland råder fortfarande eldningsförbud.

Mäter fuktigheten i mark

Vi har en vädermodell som bedömer fuktigheten i marken, som tar in nederbördsmängden som fallit och som beräknar brandrisken. Den kommer att minska på många håll men kommer säkert inte försvinna helt.

Regnet som drog in över Västsverige redan på lördagen har fortsatt under söndagen. Det har bland annat rapporterats om kraftiga lokala skurar med både hagel och åska i bland annat Göteborgsområdet, skriver GP. I Gnosjö har det regnat häftigt och kraftiga vindar ska ha fällt både träd och blåst omkull studsmattor, enligt SVT Nyheter Jönköping.

Fler områden utan brandrisk

Men regnet har börjat dra vidare norrut och svept upp över både Svealand och Norrland. I södra och östra Götaland samt i östra Svealand är det dock för lite regn för att brandrisken skulle minska.

Men det är möjligt att det försvinner en del distrikt upp över Norrland under morgondagen när regnet har dragit upp, säger Lars Knutsson.

Lagom till midsommarveckan bjuds vi på lite mer klassiskt svenskt sommarväder: Svalare temperaturer, växlande molnighet och skurar. Och får vi tro den osäkra prognos som råder just nu är det också just Norrland som kommer få den blötaste midsommaren. Störst solchans blir det längre söderut, även om det inte blir någon högsommarvärme att tala om.