Skarin ger en ny bild av kampen om vd-posten

Li Skarin förlorade kampen om toppositionen i Luleås nya näringslivsbolag. Då säger hon: "Jag har en annan åsikt om vilka kvalitéer en vd ska ha."

Li Skarin ifrågasätter

Li Skarin ifrågasätter

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-10-01 18:27

När Visit Luleå och Luleå näringsliv blir ett, med namnet Luleå Business Region, då är det med Jenny Hellman som vd. Det här blev officiellt under måndagen.

Hellman är i dag vd på Visit Luleå.

När Norrbottens Media når Li Skarin, som under två år ledde Luleå näringsliv som vd, säger hon:

–Jag fanns tillgänglig för uppdraget men de valde de att gå vidare med Jenny, och jag har inte förberett mig på så mycket annat. Nu vet jag vet inte riktigt vad som händer, säger Li Skarin.

Du hade gärna fortsatt?

– Jag känner väl att jag var inte riktigt var klar än, jag hade bara jobbat två år. Det är ett svårt jobb och ganska omfattande och mycket att lära. Sedan ska man väl inte jobba för länge heller. Men nog kan jag väl tänka att jag hade haft lite grann kvar att ge.

Li Skarin konstaterar sedan att inriktningen i den nya vd-tjänsten inte hade passat henne speciellt bra.

– De sökte en mycket mer administrativ vd som ska fokusera på organisation, personal och administration. Och det är ju inte jag. Jag är nationell och internationell säljare, jag är inte superkommunal om man säger så.

Känner du dig förbisedd?

– Nej, inte det. Men jag kan ifrågasätta inriktningen på ett näringslivsbolag. Om man säger att man ska ha en mer administrativ vd och inte är så säljinriktad, som vi kanske har haft i Luleå näringsliv med de vd:ar som har varit där. Då passar det inte mig. 

Skarin påpekar sedan noggrant att hennes ifrågasättande inte har något med Jenny Hellmans kvalitéer att göra.

– Som näringslivschef har jag en annan åsikt om vad en vd ska ha för kvalitéer. Men Jenny är jätte, jättebra – men vi är väldigt olika. Hon är superskicklig på sitt men vi har helt olika profiler.

Hon tycker också att sammanslagningen borde ha gjorts för länge sedan, trots att hon nu valdes bort.

– Det tycker jag är jättebra. Det är bara onödigt att det har varit två organisationer. 

Ett antal företag och organisationer har visat sitt intresse efter att beslutet blev offentligt, förklarar Li Skarin.

– Men  jag har fortfarandet tre månader kvar och det ska generera till våra medlemmar som har betalat sin medlemsavgift. Även om bolaget ska läggas ner så ska vi jobba in i kaklet och göra bra saker. Det har vi bestämt.

Karta: Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!