Allt fler unga rånas i länet

Rån mot unga personer har fördubblats sedan 2015 visar färsk statistik från BRÅ – en pågående trend även i Norrbotten. För två veckor sedan utsattes en tonårig kille för grovt rån i Södra hamn.

Stefan Ström, kommunpolis i Luleå och Boden.

Stefan Ström, kommunpolis i Luleå och Boden.

Foto: Linda Kask

Luleå kommun2019-11-28 19:13

Säkra källor till Norrbottens Media berättar att det är en minderårig person som utsattes för rånet i Södra hamn den 8 november.

En 19-årig man och två pojkar, 15 och 16 år gamla, häktades misstänkta för brottet, men släpptes på fri fot på tisdagen tidigare i veckan. En kvinna i 20-årsåldern är fortsatt misstänkt för medhjälp till rån. 

– Sedan har vi bedrivit utredningen intensivt, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare i Umeå.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ökar just den typen av brott – rån mot unga – både nationellt och regionalt. I landet har rån mot unga personer fördubblats sedan 2015 till i år. 

När det gäller rån mot personer under 18 år i region nord anmäldes 26 brott av den typen 2015. I år har hittills 40 brott i den kategorin anmälts. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. 

Stefan Ström som är områdespolis i Boden och Luleå känns vid det ökande problemet. 

I Norrbotten anmäldes 14 brott av rånkaraktär 2015 mellan januari och oktober. En siffra som fördubblats till i år med 27 anmälda brott. 

Av de rån som begicks under den här perioden var 60 procent av de drabbade yngre än 35. Målsäganden i åldern 18 till 35 är överrepresenterade, men även lägre ner i åldrarna. 

– Ja vi ser en ökning där. 

Han ”gissar grovt” på att gärningsmännen som begår den här typen av brott vill åt dyrgripar i form av jackor eller mobiler, men även kontanter. 

– Det är något vi ser söderut.

I november har åtta rån ägt rum i Luleå och Boden, enligt honom. 

– Jag förstår varför folk undrar. November har varit en pissmånad ur det hänseendet.

Brottsofferjouren i Luleå märker också av en lokal ökning av rån mot unga – även om det inte går att dra någon slutsats av siffrorna eftersom brottsofferjouren bara tar sig an en liten del av de fall som äger rum. 

Det menar Eva Forsberg på Brottsofferjouren i Luleå. Hon arbetar med två fall just nu där unga målsägande har rånats. Polisen erbjuder att förmedla kontakt till Brottsofferjouren när en person utsatts för brott. 

– Och det är bara 6-7 procent av alla dem som förmedlas till oss som tackar ja till stöd. 

Hon upplever också att det varit svårt att få kontakt med de unga personerna som sökt stöd.

– Ja, jag har märkt det. Jag har två ärenden på mitt bord, men det är svårt att få kontakt med den unge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!