Efter domen – locket på från Luleå Hockey

Robin Kovács tog en medveten risk och var upphov till en trafikfarlig situation. Det anser Stockholms tingsrätt och dömer hockeystjärnan till dryga dagsböter.

Robin Kovacs.

Robin Kovacs.

Foto: Pär Bäckström

Ishockey2019-11-26 14:20

Den 23-årige hockeyspelaren har under hela förundersökningen förnekat brott. När Robin Kovács ställdes inför rätta misstänkt för vårdslöshet i trafik efter en påstådd tävlingskörning i Stockholm sommaren 2018, och en olovlig körning i Luleå i vintras, kom han med en delvis ny version.

Han medgav nu att han kört utan körkort från Coop Norrbotten Arena den 23 januari.

När det gällde den påstådda tävlingskörningen från Centralbron i Stockholm och vidare efter Söder Mälarstrand höll Kovács fast vid sin version: 

Att det aldrig handlade om någon tävlingskörning och att han maximalt färdades i 50 kilometer i timmen med sin BMW.

De två polismännen som tog upp jakten på hockeystjärnan och två vänner till honom som fanns med i bilen, hade en helt annan bild av händelserna. 

– Jag såg två fordon som "buskörde" i väldigt hög fart. Det kom rök av damm och grus från bilarna, sa den ena polismannen när han hördes i tingsrätten.

Det här är uppgifter som Stockholms tingsrätt tar fasta på i domen som meddelades på tisdagen. Domstolen konstaterar att vårdslöshet i trafik "främst är fråga om fall då trafikanten har gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande eller annan allvarlig oaktsamhet". Att det saknar betydelse om en trafikolycka inträffat eller inte.

Tingsrätten anser det klarlagt, med hänvisning till polismännens uppgifter, att Robin Kovács kört i betydligt högre hastighet än som var tillåtet. Domstolen anser det också visat att hockeyspelaren körde i motsatt körfält, som en av polismännen uppgett. "Det saknas skäl att ifrågasätta denna uppgift."

När det gäller bilturen från Coop Norrbotten Arena, som i förlängningen slutade med en vild biljakt genom bostadskvarteren på Östermalm i Luleå, är åtalet styrkt menar Stockholms tingsrätt. 

Robin Kovács körkort var återkallat och gärningen ska därför rubriceras som olovlig körning, grovt brott.

Han döms till 70 dagsböter, á 1000 kronor. Kovács ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

Efter tisdagens träning ville inte Robin Kovács lämna några kommentarer till Norrbottens Media.

I ett sms konstaterar Stefan Enbom, vd i Luleå Hockey:

”Vi ser allvarligt på händelsen. Föreningen har tidigare och även nu behandlat detta som ett allvarligt personalärende och kan med anledning av detta inte ytterligare ge några kommentarer."

Stefan Enbom, vd Luleå Hockey.
Stefan Enbom, vd Luleå Hockey.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!