Kom ihåg att det är 72 steg upp, men bara ett steg ned!

Vi står högst upp i Nakkehoveds fyr och Else Djurhuus varnar mig från att luta för långt ut över staketet. Men så är det också en obetalbar utsikt.

Man behöver inte vara mer än måttligt sjöfartsintresserad för att uppskatta Nakkehoveds fyrhistoriska museum i Gilleleje, det enda i sitt slag i Norden.

Artikelbild

| Den gamla fiskebyn Gilleleje har fortfarande aktivt professionellt fiske, även om hamnen framför allt rymmer restauranger och segelbåtar.

Museichefen Else Djurhuus ger en engagerad guidning med många anekdoter; som den om bonden som ful-kopplade in sig på fyrens elnät i nära 60 år. Hon visar också den första glödlampan som installerades på 1930-talet och var på hela 2 500 watt.

Fyrskötarna tilläts förr att servera alkohol, och ofta inrättade de en utskänkningsplats i närheten för en extrainkomst. Så även här; Fyrkroen Gilleleje ligger bara ett stenkast ned i backen, med välfyllda laxsmörgåsar och stekt flundra som täcker hela tallriken.

Givet utflyktsmål

Det är tätt emellan konstmuseerna på Själland. En regnig dag hinner man med flera stycken och samtidigt bli lite ljusare i själen. På Nivaagaards målerisamling kan man beskåda naturromantiska verk från tre perioder; italiensk renässans, holländsk barock och dansk guldålder. En gör-det-själv-ateljé inbjuder besökaren till att själv visa sina färdigheter med akvarellpenslarna, och behövs mer inspiration står snapsbordet uppdukat i kaféet med ett tiotal olika sorter.

Artikelbild

| Ville man slå klackarna i taket på 1990-talet var det till det anrika strandhotellet Marienlyst man reste. Det moderna spaet och vackra läget lockar gäster än i dag.

I Frederiksborgs Slott i Hillerød huserar Danmarks nationalhistoriska museum med oljemålningar och skulpturer som skildrar över 500 år dansk historia. Slottet har också en imponerande barockträdgård att ströva i.

När de kungliga vistades på Frederiksborg var fiskebyn Gilleleje ett givet utflyktsmål. Hamnen är mustig som en fisksoppa och sjuder av aktiviteter med fiskmarknader och uteserveringar med fullsatta långbord. På gågatan ovanför hamnen ligger butikerna på rad, men räknar man om den dyra danska kronan till svenska pengar är det inte billigt, trots att det är rea.

Artikelbild

| På foodtruckmarknaden Det Fedtede hjørne (det feta hörnet) är stämningen hög hela dagen.

Granne med Gilleleje ligger rara småstaden Dronningmølle, känd för sin breda, barnvänliga sandstrand. Här finns jordgubbkaféet Rokkedysse Bær, som bland annat bara har glassar med jordgubbssmak.

Det feta hörnet

Artikelbild

| Det udda porslinet som används i trädgårdskaféet Albis kaffebar i Hornbæk är liksom stolar och bord till salu.

Vi fortsätter till Rudolph Tegners Museum. Hans verk ansågs kontroversiella och skapade en utbredd debatt under början på 1900-talet. Först på senare år har han fått det erkännande han förtjänade. Det är överväldigande att kliva in från utsidans strama betongbunker genom den underdimensionerade dörren till marmormyllret på insidan. I de luftiga rummen trängs monumentala, provokativa och iögonfallande verk präglade av erotisk realism tillsammans med sköna nymfer i dans och vila, de flesta med ett soligt leende på läpparna.

Forna jetset-byn Hornbæk är en dansk idyll i form av pastellputsade hus med halmade tak och vita spjälstaket. Stranden är känd för sitt vackra ljus som har lockat många konstnärer genom åren. Här finns Det fedtede hjørne, en stationär foodtruckmarknad med kulörta lyktor, långbord, levande musik och spontandans för såväl stora som små. Önskar man något mer smakfullt går man runt det feta hörnet till Hornbæk Bar och restaurang som serverar dagsfärsk fisk och skaldjur.

Artikelbild

| En välfylld laxsmörggås på Fyrkroen Gilleleje.

En dansk pärla

Till kvällen tar vi in på ett hotell som är inrett i Josef Frank-tyger och William Morris-tapeter bland kuddfyllda fönstersmygar och läshörnor med Carl Malmstens fåtöljer. Middagens ”fællesspisning” (sv. gemensam måltid) är Hotell Hornbækhus specialitet. Vi placeras vid långbord tillsammans med övriga gäster och får möjlighet att utbyta erfarenheter och tips över ångande karotter. En trevlig kväll hinner bli natt innan vi letar oss tillbaka till våra blommiga rum.

Artikelbild

| Fräscha smaker i vacker miljö på Strandhotel Marienlyst.

Jag vaknar utvilad och pigg, ”frisk som en havørn”, som man säger i Danmark. En stund senare sitter jag på Albis kaffebar med en hembakad blåbärsmuffin och tänker att vi är bortskämda med att ha en sådan pärla som Själland på så nära håll. Vem behöver egentligen franska Rivieran när man har Hornbæk?