Ny snabbladdare för elbilar i Arvidsjaur

Icemakers investerar i en offentlig snabbladdare för elbilar i Arvidsjaur. Arjeplogsföretaget får stöd av Naturvårdsverket då de bland annat anser att det geografiska läget prioriteras.

Arvidsjaur får en ny snabbladdare ett stenkast från kyrkan. Stolpen på bilden har inget med artikeln att göra. (Arkivbild)

Arvidsjaur får en ny snabbladdare ett stenkast från kyrkan. Stolpen på bilden har inget med artikeln att göra. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

Arvidsjaur2019-12-03 20:15

Laddstationen ska byggas på Skillnadsgatan 19, inte långt från Arvidsjaurs kyrka. Det är en stolpe med 50 kilowatt som även har ett 22 kilowattsuttag – men det är en bil åt gången som gäller vid laddning.

– Det är både Typ 2 och CCS. Jag vet inte hur det ser ut i Arvidsjaur, Tesla har ju flera stycken på Laponia, men några vanliga CCS vettetusan om det finns någon annan som har. Jag skulle tro att nästa stolpe är Arjeplog och kanske Älvsbyn eller Piteå åt andra hållet, säger Lars Sundström, vd Icemakers AB.

Betalning sker via app- eller kortbetalning.

Naturvårdsverket har bevilja klimatinvesteringsstöd med 140 000 kronor, vilket är 50 procent av den totala kostnaden. Energimyndigheten har lämnat synpunkter under beredningen av ärendet och anser att en offentlig snabbladdare på 50 kilowatt i Arvidsjaur bör prioriteras på grund av sitt geografiska läge.

Som särskilt villkor för stödet gäller att åtgärden ska vara slutförd senast första oktober 2020.

– Vi vill få upp den så snabbt som möjligt, men målet är att den ska fungera i januari i alla fall, säger Lars Sundström.

Han tror främst att turister kommer att använda sig av stationen.

– Jag tror mest det blir norrmän som passerar och bromsar in där kanske. Så har det varit på stationen här i Arjeplog, det har varit mest norrmän. Så det är för turisterna, säger Lars Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!