Kommunen lägger ned fixartjänst

Nu går det inte längre att få gratis hjälp med lättare sysslor i Arvidsjaur. Kommunen stänger ned den populära "fixartjänsten".

Arvidsjaurs kommun har beslutat att ta bort fixartjänst. Verksamheten som satt funktionshindrade i arbete och hjälpt äldre med sysslor.

Arvidsjaurs kommun har beslutat att ta bort fixartjänst. Verksamheten som satt funktionshindrade i arbete och hjälpt äldre med sysslor.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-11-17 15:00

Det senaste året har Arvidsjaurs kommuns socialtjänst erbjudit "fixartjänst". Brukare har tillsammans med personal utfört gratisarbeten som skottning, gräsklippning, plantering av blommor, byte av glödlampor eller källsortering. Verksamheten har sysselsatt 6–7 funktionshindrade – men nu är den nedlagd.

– Vi har sett att personalen som jobbar på dagverksamheten inte hinner med sina ordinarie arbetsuppgifter just för att fixartjänsten har varit en halvtid som vi har tagit från verksamheten, säger Jenny Bjuhr, enhetschef för avdelningen för funktionshindrade.

Tjänsten har varit uppskattad hos många, framför allt hos de äldre invånarna. Men Jenny Bjuhr understryker att fixartjänsten startades i syfte att sysselsätta brukarna.

– Det är jättetråkigt och vi har fått många samtal, men socialtjänsten har varken skyldighet eller resurser att hjälpa till med sådana här saker. Det här var för brukarnas skull, det var syftet från början. Sedan har det varit till hjälp för andra, säger hon.

Vad ska ni sysselsätta brukarna med nu?

– Vi håller på att ordna andra sysselsättningar till de som har haft fixartjänst. De kommer få andra sysselsättningar. Vi har lite förslag och håller på att planera för det, men inget är klart än.

Beslutet att lägga ned fixartjänsten togs för två-tre veckor sedan.

– Tyvärr är det så att allt man vill ha hjälp med kostar och många har inte råd med det. Det här har varit en bonus för många, det förstår vi också, säger Jenny Bjuhr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!