Fyraåriga Tuva-Li räddade livet på lillebror

När lillebror började rossla och andas konstigt reagerade fyraåriga Tuva-Li blixtsnabbt. Det räddade Viljars liv.

"Vi kommer aldrig att kunna tacka Tuva-Li nog för hennes rådiga insats. Hon är vår hjälte!" säger mamma Emelie.

"Vi kommer aldrig att kunna tacka Tuva-Li nog för hennes rådiga insats. Hon är vår hjälte!" säger mamma Emelie.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Arvidsjaurs kommun2019-11-29 18:53

Det var en helt vanlig dag hemma på hästgården i byn Renvallen. Efter kvällsfika och tandborstning var det sängdags för Tuva-Li, 4, och Viljar, 2.

– Hela familjen sover i ett stort rum och jag, barnens pappa Frans och Annvild, 1, brukar lägga oss lite senare. Eftersom Frans jobbar på annan ort varannan vecka är det en trygghet för mig att alltid ha barnen nära, förklarar Emelie Nilsson.

Hon gick ut med familjens hund och pappa Frans ställde sig i köket för att fixa disken när Tuva-Li plötsligt kom utstörtande ur sovrummet och skrek efter mamma och pappa.

– Tuva-Li var uppjagad och skrek att Viljar andades konstigt. Jag förstod att det var allvar och kastade allt jag hade för händerna.

I sovrummet möttes pappan av en son som grät, harklade och kippade efter luft. Han lyfte Viljar och försökte skaka i honom för att få ut det som satt fast i halsen, men det gick inte.

Mamma Emelie, som var ute på bron, hörde skriken inifrån och sprang in för att hjälpa till. 

– Vi försökte slå honom på ryggen och göra alla tricks man lärt sig, men inget funkade. Viljar försökte spy, men det rann bara genom näsan. Till slut låg Viljar tillsynes livlös på hallgolvet. Jag hyperventilerade och skakade, helt övertygad om att vi skulle mista vår son, säger hon.

Pappa Frans grabbade tag i Viljar för att köra honom till akutmottagningen. Emelie och barnen stod på bron och såg dem åka iväg, samtidigt som Emelie larmade sjukstugan.

– När Tuva-Li frågade mig om Viljar någonsin skulle komma hem igen höll jag på att bryta ihop. Innerst inne trodde jag ju inte det själv, säger Emelie Nilsson.

Med bultande hjärta körde pappan de sex kilometerna till Arvidsjaurs hälsocentral, med armen om sin lille son och den andra handen på ratten. Efter en kilometer hände miraklet!

– Viljar hostade till och spydde. Äntligen kunde han andas normalt igen!

Lättad körde pappan till akutmottagningen, där personalen konstaterade att Viljar haft änglavakt.

– Om det inte hade varit för Tuva-Lis snabba ingripande hade vi inte haft kvar Viljar. Jag skriver minnesböcker till alla barn när de fyller år och i år har jag skrivit en hel sida till Tuva-Li om hur tacksam jag är, säger Emelie och berättar att Tuva-Li också kommer att prisas som hjälte på årets Vilda Kidz-gala.

Hon kommer att få en önskedag och om det blir som Emelie tror så kommer den dagen att firas med ett besök på Stockholm Horse Show. En tillställning som Tuva-Li hittills bara längtansfullt sett på tv.

”Tänk, vilken tur i oturen att olyckan skedde under min lediga vecka. Annars hade Emelie varit ensam hemma med barnen”, säger Frans.
”Tänk, vilken tur i oturen att olyckan skedde under min lediga vecka. Annars hade Emelie varit ensam hemma med barnen”, säger Frans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!