Samebyar begär skyddsjakt på varg och järv

Östra Kikkejaures och Semisjaur-Njargs samebyar beskriver ett ökat problem med rovdjur. Nu ansöker de om skyddsjakt på både varg och järv.

Ett antal järvar ställer till stora problem för Semisjaur-Njargs sameby som nu ansökt om skyddsjakt hos länsstyrelsen. (Arkivbild)

Ett antal järvar ställer till stora problem för Semisjaur-Njargs sameby som nu ansökt om skyddsjakt hos länsstyrelsen. (Arkivbild)

Foto: Terje Johansen

Arjeplog2019-11-11 21:00

Varg och en ökande järvstam ställer till med stora problem för två samebyar med verksamhet i både Arvidsjaurs- och Arjeplogsområdet. I två separata ansökningar till länsstyrelsen begär de nu skyddsjakt. Vargen vill man jaga på norra sidan av Arvidsjaursjön och österut på norra sidan av Byskeälven medan jakten på åtta stycken järvar kan ske på både Tjallas-sidan och på Tjidtjakk-sidan.

Semisjaur-Njargs sameby beskriver läget som akut och att det har varit det under flera år då det gäller ett antal järvars framfart i renskötselområdet. "Under hösten samlas gruppernas respektive renhjordar till kalvmärkning och skiljning i Rebbek och Tjaktjaure. Under samlingsarbetet så är renskötarna beroende av uppsamlingsområden för ren där störningarna från rovdjur är obefintliga samt betet bra. I dagsläget saknas störningsfria områden", skriver man i ansökan till länsstyrelsen.

Anders-Erling Fjällås ordförande för Semisjaur-Njarg, beskriver hur järvstammen i området ökat markant och menar att en decimering av antalet individer är en absolut nödvändighet. Han menar att i den beräkningsmodell för toleransnivåerna för förluster av renar så ligger Semisjaur-Njarg sameby långt över de tio procent som riksdagen har satt som tak för acceptabla rovdjursförluster.

– Vi har beräknat förlusterna till omkring 25 procent. Vi förlorar i runda slängar 1 500 renar per år till rovdjuren, säger han och tillägger att det inte kan vara meningen att Arjeplogs samebyar och Semisjaur-Njarg primärt ska bära en så oproportionellt stor del av järvstammen på lokal och nationell nivå.

– Järven är klart överrepresenterad i södra Norrbotten där den ställer till stora problem för ett par samebyar.

I Östra Kikkejaures sameby har man problem med ett annat rovdjur, nämligen vargen. Patrik Lundgren i Östra Kikkejaures sameby, beskriver läget som akut. "Vargen måste bort" skriver han och tillägger att jakten måste genomföras med alla till buds stående medel.

Den individ skyddsjaktsansökan avser påträffades och dokumenterades första gången 8 augisti 2019 och har därefter befunnit sig i gränsområdet mellan Östra och Västra Kikkejaur. Enligt samebyn har vargen dödat, jagat och skingrat renar under minst tre månaders tid. Eftersom den funnits i området under en längre tid utan att vandra iväg ser samebyn ingen annan lösning än skyddsjakt.

Anders-Erling Fjällås, ordförande för Semisjaur-Njargs sameby, beskriver läget med en ökande järvstam som akut sedan flera år tillbaka. (Arkivbild)
Anders-Erling Fjällås, ordförande för Semisjaur-Njargs sameby, beskriver läget med en ökande järvstam som akut sedan flera år tillbaka. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!