Olika regler för hemtjänst man inte nyttjat

Sänkt hemtjänsttaxa från dag 1 eller först från dag 15. Skillnaderna för vad som gäller om man läggs in på sjukhus är stora mellan kommunerna i Pite älvdal.

Reglerna för att få sänkt avgift för hemtjänsten om man vistas på sjukhus skiljer stort mellan kommunerna i Pite älvdal. (Arkivbild)

Reglerna för att få sänkt avgift för hemtjänsten om man vistas på sjukhus skiljer stort mellan kommunerna i Pite älvdal. (Arkivbild)

Foto: Bernt Ekdahl / TT

Piteå kommun2019-10-01 15:36

PT berättade i våras hur reglerna för hemtjänstavgiften i Älvsbyn slog hårt mot en kvinna i Vidsel som varit inlagd på sjukhus. Trots att hon varit borta från hemmet i tolv dagar och således inte behövt nyttja hemtjänsten under den tiden, tvingades hon betala full månadsavgift. En ovälkommen utgift eftersom hon också måste betala avgift för sjukhusvistelsen till regionen.

Reglerna i Älvsbyns kommun säger nämligen att man får avdrag på hemtjänstavgiften först när man varit borta i minst fjorton dagar. Motivet är att kommunens avgiftssystem inte känner av hur många timmar eller insatser som skulle utförts under tiden. Beroende på hur omfattande insats som beviljats kan det handla om allt från noll till flera timmar per dag.

Och Älvsbyn inte är ensamma om att tillämpa 14-dagarsregeln. Även Arjeplog och Arvidsjaur har liknande regelverk, sänkt avgift medges först efter 15 dagars frånvaro, oavsett anledning.

– Ja, i normalfallet blir det avdrag på hemtjänstavgiften först efter 15 dagars frånvaro, säger Arjeplogs socialchef Robert Cortinovis.  

Men Cortinovis är samtidigt inte främmande för att det i undantagsfall kan finns utrymme för reducering även om man varit borta kortare tid.

– Om personen har flera återkommande korta sjukhusvistelser kan det vara rimligt att se över avgiften, säger han, men tillägger att han inte har kännedom om något sådant fall.

I Piteå lyckas man vara både mer generös och tuffare på samma gång.

– Självklart behöver man inte betala för hemtjänst vid sjukhusvistelse eller om man tillfälligt bor på korttidsboendet Trädgården, säger verksamhetsområdeschefen Mona Sundkvist-Alm.

Vid sådan frånvaro reduceras månadsavgiften med en 1/30 för varje dag man är borta. Men om personen vill pausa hemtjänsten av annan anledning än sjukdom gäller hela 30 dagars frånvaro innan det blir sänkt taxa.

– Jag vet faktiskt inte varför det är så lång tid, men beslutet är en gång fattat av komunfullmäktige, säger Mona Sundkvist-Alm.

Även grannkommunen Luleå tillämpar sänkt taxa från dag ett vid vistelse på sjukhus eller korttidsboende. I övriga fall gäller 14-dagarsregeln. Men det finns även kommuner i länet som medger sänkning oavsett anledning till att hemtjänsten inte nyttjas. Förutsatt att man anmäler det en vecka i förväg får man sänkt hemtjänsttaxa från dag ett i Gällivare kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!