Olagliga elinstallationer bakom många skador

"Det kanske inte är du själv som drabbas av en elbrand, men det kan vara barnfamiljen som flyttar in efter dig", säger Bo Lundin på Brandskyddsföreningen.

Var tredje svensk har installerat el i hemmet utan att ha rätt behörighet vilket riskerar att utgöra en påtaglig brandrisk.

Var tredje svensk har installerat el i hemmet utan att ha rätt behörighet vilket riskerar att utgöra en påtaglig brandrisk.

Foto: Leif Blom/TT

Piteå kommun2019-10-29 22:00

En ny Sifoundersökning från Brandskyddsföreningen visar att 32 procent av svenskarna har utfört en elinstallation utan behörighet. Samtidigt visar statistik från Elsäkerhetsverket att över 800 människor årligen skadas så allvarligt i elolyckor att de uppsöker en akutmottagning. Nu efterfrågar Brandskyddsföreningen en satsning på ökad kunskap om elsäkerhet.

– Varje år förolyckas 10–20 personer på grund av elbränder och elolyckor och vi vet att olagliga elinstallationer innebär en ökad risk. Undersökningen tyder på en utbredd okunskap, många är inte medvetna om de möjliga konsekvenserna av en felaktig elinstallation. Det är oroväckande, säger Bo Lundin, ansvarig för Skadeprevention Fastighet på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Utöver att en tredjedel av svenskarna har utfört en elinstallation utan behörighet visar också Sifoundersökningen att könsskillnaden är stor: 52 procent av männen svarar ja på frågan om de har utfört olagliga elinstallationer, att jämföra med 11 procent av kvinnorna. En uppföljande fråga visar också att endast 6 procent av svenskarna känner oro för att elinstallationerna i hemmet kan utgöra en brandrisk.

– Det kanske inte är du själv som drabbas av en elbrand, det kan vara barnfamiljen som flyttar in efter dig. Vi vill därför uppmana alla bostadsägare att kontrollera sin elanläggning, förslagsvis med hjälp av en auktoriserad besiktningsingenjör eller ett elinstallationsföretag registrerat hos Elsäkerhetsverket. Vi välkomnar också att regeringen gett Elsäkerhetsverket ökade anslag för att fokusera på frågan, säger Bo Lundin.

Årligen rycker räddningstjänsten ut till cirka 1 800 elrelaterade bränder, och år 2017 uppgick försäkringsbolagens kostnader på grund av bränder som orsakats av elfel till 366 miljoner kronor. I en delrapport från Elsäkerhetsverket, Elsäkerhet i bostäder (2018), ser man dessutom att antalet elrelaterade bränder har ökat.

– Vi ser bland annat att det föreligger större risk för elbrand ju äldre en bostad är, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

De vanligaste obehöriga elinstallationsarbetena är nyinstallation av fast anslutna lampor, nya strömbrytare och eluttag. Även kabeldragning och installation av dosor förekommer.
68 procent av bränderna i fasta elinstallationer bryter ut i villor och radhus, vilket är en tydlig överrepresentation.


 

Fakta om elsäkerhet

Detta får du göra själv om du har rätt kunskap:
–Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring.
–Byta glödlampor.
–Byta lamphållare.
–Montera skarvsladdar.
–Montera sladdströmbrytare och stickproppar.
–Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar.
–Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa.
–Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa

(Källa: Elsäkerhetsverket)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!