Nytt terränglopp i Arjeplogsfjällen

Årets Arctic circle race i Arjeplog blev en succé – nu satsar arrangörerna på ett längre högfjällslopp.

Starten har gått för terränglöpningen  Arctic circle race som får en längre uppföljare nästa sommar. (Arkivbild)

Starten har gått för terränglöpningen Arctic circle race som får en längre uppföljare nästa sommar. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-16 10:00

I mitten av augusti gick den tredje upplagan av terrängloppet Arctic circle race i Arjeplogsfjällen. Den lockade 245 deltagare. Nu vill Joakim Armgren och Anton Högberg som driver företaget Experience Arjeplog bredda utbudet av terränglöpningar.

– Den 27 juni nästa sommar ska vi köra en längre tävling, Arctic circle race long. Banan blir 27 kilometer och ska gå mellan sjön Mavas till Kuoletis vid Silvervägen, säger Joakim Armgren.

Han förklarar att det är succén med sommarens tävling som gör att han och Anton Högberg vill satsa mer.

Artic circle race i augusti startade vid sjön Guijaure. Löparna flögs dit med helikopter och sprang sedan 17,2 kilometer mot målet vid Camp Polcirkeln vid Silvervägen nära norska gränsen. Den snabbaste löparen var Adam Lundström, Sundsvall, och damklassen vanns av Sigrid Lagerfelt, Sorsele. Äldst i loppet var Ingrid Westerlund, 68 år. Yngst var nioårige Elton Simons från Piteå.

– Han var duktig. De som sprang har beskrivit loppet som tufft. Det är mycket kuperat, upp och ner hela tiden. Vinnarna sprang på tiden en timme och 25 minuter. Motionärerna tog upp emot fyra timmar på sig, säger Joakim Armgren.

I juni genomfördes också Midnight run på samma bana med 21 deltagare. Den tävlingen återkommer förmodligen inte eftersom den lockade för få.

Tidigare fanns också idén med att arrangera ett lopp där deltagarna skulle gå med snöskor, men det har lagts ned på grund av för litet intresse.

Adam Lundström från Sundvall vann herrklassen i årets upplaga av Arctic circle race. (Arkivbild)
Adam Lundström från Sundvall vann herrklassen i årets upplaga av Arctic circle race. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!