Beslut om norsk kvartsgruva rycker närmare

Ska det norska företaget Elkem AS få utvinna kvarts ur Nasafjäll? Ärendet utreds just nu, och berörda samebyar befarar det värsta.

Illustrationen visar Semisjaur-Njargs sommar uppe i trakterna av den tilltänkta gruvan i Nasafjäll. Gruvan strax nedanför mitten, lite till vänster i bild.

Illustrationen visar Semisjaur-Njargs sommar uppe i trakterna av den tilltänkta gruvan i Nasafjäll. Gruvan strax nedanför mitten, lite till vänster i bild.

Foto: Illustration från konsekvensutredningen

Arjeplogs kommun2019-12-03 14:09

Det var den 9 oktober 2017 som Elkem AS inkom med sin ansökan om att utvinna kvarts från den delen av Nasafjäll som ligger på norsk sida av riksgränsen, i Rana kommun, som närmast gränsar till Arjeplogs kommun. I underlaget står, att kvalitén på kvartsen är av sådan art, att förekomsten klassas som en resurs av internationell betydelse. 

Ansökan har väckt oro hos samebyar på den svenska sidan, inte minst för att de har betesrätt kring det tilltänkta gruvområdet på norska sidan, men också ett sommarviste med tillhörande hage mindre än en mil från platsen. 

Från maj 2018 och ett år framåt, har Svaipa och Semisjaur-Njarg samebyar i Arjeplogs kommun, deltagit i konsekvensanalyser som Sweco hållit i, på uppdrag av Elkem AS. Det har resulterat i ett vardera 70 sidor långt dokument som beskriver samebyarnas utmaningar, och hur en gruva tros påverka renskötseln som vanligtvis pågår i området, delar av året. 

Elkem anser att samexistens är uppnåelig för alla parter, och att det kommer att bli relativt begränsade negativa konsekvenser för renskötseln. 

"Projektet kommer inte utgörande ett förnekande av praxis för renskötselindustrin eller i allmänhet samernas rättigheter som urbefolkning. Projektet kommer inte att 'hota rennäringens överlevnad'", skriver man. 

Men samebyarna är av motsatt uppfattning. Svaipa skriver i sitt utlåtande att en gruvetablering på nämnd plats, som sägs vara mycket värdefull för samebyn, kommer leda till så stora konsekvenser att renskötseln i området hotas. Som exempel på problem som kan uppstå, nämns bland annat miljöpåverkan, betesbortfall, rädsla och flyktbeteende hos renen, stress och minskad betesro. Man tror också att renen kommer undvika området, vilket innebär en ökad sammanblandning av renar samebyarna emellan. Det leder till ökat betestryck på andra områden, och merarbete när renarna ska skiljas från varandra. 

Anders-Erling Fjällås, Semisjaur-Njarg sameby, tror att ett beslut börjar vara nära förestående. 

– Jag gissar att vi har ett beslut inom ett halvår, och det blir i så fall sista ordet i ärendet. Det går inte att överklaga.  

Hur troligt är det att beslutet blir till Elkems favör?

– Med tanke på att norska regeringen tillåtit koppargruvan i Nussir, som ska dumpa allt avfall i Repparfjord, så är den här gruvan minimal i jämförelse. Det ligger i fanans riktning att de godkänner denna också.  

Samebyarna befarar att rennäringen kommer att få ta en hård smäll om gruvplanerna i Nasafjäll blir verklighet. (Arkivbild)
Samebyarna befarar att rennäringen kommer att få ta en hård smäll om gruvplanerna i Nasafjäll blir verklighet. (Arkivbild)
Karta: Nasafjället
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!