Arjeplog sämsta skolkommun i länet

Intresset för högre studier drar ned Arjeplog i rankningen menar utbildningschefen. "Vi har låg andel vuxna som fullföljt gymnasiet och det ärvs delvis vidare", säger Fredrik Westerlund.

"Vi vet att vi har det lite kämpigt när det gäller studiemotivation och intresse för högre studier", säger Fredrik Westerlund, kultur- och utbildningschef, efter att ha kikat på skolrankningen.

"Vi vet att vi har det lite kämpigt när det gäller studiemotivation och intresse för högre studier", säger Fredrik Westerlund, kultur- och utbildningschef, efter att ha kikat på skolrankningen.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-16 11:46

Arjeplogs kommun fortsätter dala i Lärarförbundets skolrankning. 2017 rankades man 25:a, i fjol föll man till 125:e plats och nu landar man på plats 180 – sämst i länet. De största bristerna är lärarlönerna, elevernas meritvärde i årskurs 9 och andel som fullföljer gymnasiet.

– Det stämmer ganska bra med de utvecklingsområden som vi känner till. Vi vet att vi har det lite kämpigt när det gäller studiemotivation och intresse för högre studier, säger Fredrik Westerlund.

Han menar att det gäller hela Arjeplogs kommun.

– Vi har en ganska låg andel vuxna som har eftergymnasiala studier och som har fullföljt sin gymnasieutbildningar. Det ärvs delvis vidare till att inte alla elever är fullt motiverade för studier. Sedan ser vi att vi varierar mycket från år till år när det gäller meritvärde och det hänger väl delvis ihop med det.

Storleken på kommunen gör att siffrorna ska värderas försiktigt, menar Westerlund.

– Det kan slå väldigt hårt från år till år. Det måste man ha med sig när man läser siffrorna. Sedan är det alltid intressant med alla typ av underlag.

Hur ska ni bromsa de senaste årens fall?

– Framför allt genom att jobba vidare med resultaten. Vi har jätteduktiga rektorer och lärare och tillsammans med övrig personal och elever så gäller det att jobba med motivationen och intresset för högre studier.

Arjeplog tillhör landets bästa kommuner när det gäller resurstilldelningen och lärartätheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!