Antalet järvar ökade under 2019

Årets inventering av järv är gjord och den visar på en ökning av antalet individer i landet. Detta trots att antalet föryngringar minskar.

Populationen av järv ligger nu över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600 individer. (Arkivbild)

Populationen av järv ligger nu över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600 individer. (Arkivbild)

Foto: Jan Stuge/länsstyrelsen

Norrbotten2019-11-06 05:00

Under 2019 hittades 104 föryngringar (honor med ungar) i Sverige. Det är en minskning från 124 till 104. Trots den minskningen ökar det beräknade antalet järvar till 679 stycken i landet. Populationen ligger nu över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600 individer.

Järven ökar i skogslandet och där har insamling av DNA och kamerainventering alltmer ersatt spårning på snö.

– Vi har haft ett ökat fokus på inventering med hjälp av DNA och viltkameror vilket har varit till stor hjälp till exempel i skogsområden med järv, säger Andreas Zetterberg, chef för viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Årets järvinventering har haft varierande spårförhållanden, framför allt i fjällkedjan och att jämföra inventeringsresultat utifrån antalet kvalitetssäkrade föryngringar från ett år till ett annat bör enligt Naturvårdsverket göras med försiktighet. DNA och länsstyrelsernas viltkameror har visat sig vara ett bra och allt viktigare hjälpmedel vid sämre spårförhållanden särskilt i de snöfattiga södra delarna av järvens utbredningsområde.

Den genetiska variationen hos de skandinaviska järvarna är förhållandevis liten. Det beror på att arten förekommer i låga antal och har ett begränsat utbyte med andra populationer. I dagsläget finns det inget som tyder på att järvstammen påverkas negativt av detta. På längre sikt är det dock viktigt att det sker ett genetiskt utbyte med den större sammanhängande populationen som finns i Finland och Ryssland.

Totalt hittades 165 järvföryngringar i Skandinavien. (104 av dessa återfanns i Sverige respektive 61 i Norge). Baserat på de antal föryngringar som hittats 2017–2019 beräknas den skandinaviska populationen 2019 till 1011 vuxna järvar som är ett år eller äldre.
Årets populationsuppskattning är högre än fjolåret för Skandinavien som helhet. I den norska delen av populationen har antalet ökat med sju procent, och i den svenska har det ökat med 16 procent jämfört med 2018.

Från att i huvudsak vara knuten till fjällområdet samt gränslandet mellan skog och fjäll har järven börjat återetableras i skogslandskapet. Järvens utbredningsområde har i ett långsiktigt perspektiv sakta men säkert vidgats såväl österut som söderut. Föryngring av järv har under 2019 konstaterats i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg och Dalarna.

Årets järvinventering visar att antalet järvar ökar i landet. (Arkivbild)
Årets järvinventering visar att antalet järvar ökar i landet. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!