Körde bil med 2,38 promille i blodet

I augusti stoppade polisen i Älvsbyn en bil där föraren var kraftigt berusad. Nu har mannen dömts till skyddstillsyn.

En man som körde bil med 2,38 promille alkohol i blodet döms till skyddstillsyn. (Arkivbild)

En man som körde bil med 2,38 promille alkohol i blodet döms till skyddstillsyn. (Arkivbild)

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Älvsbyns kommun2019-10-31 21:30

Mannen som är mellan 45 och 50 år har uppgett att han druckit stora mängder alkohol under en längre tid innan han stoppades av polisen den 17 augusti.

I förhör har han sagt att han druckit, förmodligen starksprit, till långt in på natten mot den aktuella dagen. Han ska ha klivit upp tidigt för att bege sig till OK i Älvsbyn för att handla. Han ska inte ha känt sig särskilt påverkad. Troligt är att han byggt upp en stor tolerans mot alkohol på grund av allt drickande.

På Nyvägen i Älvsbyn stoppades mannen av polisen. Provtagning visade att han hade 2,38 promille alkohol i blodet.

Mannen har erkänt handlingen och tingsrätten gör bedömningen att han ska dömas för grovt rattfylleri och att påföljden ska bli skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Av personaliadelen framgår att mannen efter händelsen skrev in sig på behandling och att han befunnit sig där sedan i september.

Frivården i Luleå har uttrat sig i påföljdsfrågan och föreslagit att mannen ska dömas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan vilket innebär en förlängning av nuvarande behandlingshemsvistelse med tre månader. Mannen har samtyckt till detta. 

Enligt tingsrätten har mannen visat en genuin vilja att komma tillrätta med sitt alkoholmissbruk varvid det finns utrymme för att döma till skyddstillsyn istället för fängelse.

Eftersom mannen dömts för ett brott som har fängelse i straffskalan ska han också betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!