Förslaget kan behöva tas upp en gång till

Flera politiker känner sig lurade av beslutsunderlaget och hoppas på något slags omtag om nollintaget.

Göran Lundström hoppades att NIU-utredningen skulle ge svar på frågorna, men den har inte den helhetsbild som han nu efterfrågar.

Göran Lundström hoppades att NIU-utredningen skulle ge svar på frågorna, men den har inte den helhetsbild som han nu efterfrågar.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyns kommun2019-10-30 21:00

Ärendet gick igenom Barn- och fritidsutskottet (BFU) den tredje september utan att NIU-utredningen var färdig, och utan att Folkhögskolan fått yttra sig. Den 30 september beslutade kommunstyrelsen sedan om nollintaget, fortfarande utan att utredningen var färdig, och utan ens ett justerat protokoll från BFU att gå efter. 

– De som suttit med i KS anser inte att de fått ta del av en helhetsbild för att kunna fatta ett beslut. Jag är besviken på mig själv och hur ärendet har handlagts, säger Inger Lundberg (L).

Kristdemokraternas Peter Lundberg konstaterade också att beslutet fattats baserat på ett obefintligt mötesprotokoll och undrade om det var någon dold agenda bakom beslutet.

– Protokollet dröjde på grund av sjukdom. Det är inte ett försök att mörka. Men om kommunstyrelsen bestämmer det under nästa möte så kan vi hänvisa ärendet att tas upp i fullmäktige, säger Tomas Egmark (S).

Göran Lundström (C) var med och fattade beslutet i BFU. 

– Vi hade ingen helhetsbild, prognos för framtiden eller hur det påverkar intaget på andra linjer på mötet. Tyvärr satte jag inte ned foten som jag borde ha gjort, säger Lundström.

Han trodde att den nu färdiga NIU-utredningen skulle ge en klarare bild, men konstaterar att den är mest "blaha blaha".

Hur tänker ni hantera det på kommunstyrelsen?

– Vi har pratat om det inom partiet, men ännu inte tagit ställning till om vi ska försöka få det vidare till fullmäktige än. Någonting kommer vi att göra i alla fall.

KS sammanträder nästa gång på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!