De fotograferar Vidselsbasens hemligheter

Anders Åberg och Tina Skiöld är ett par fotografer av ovanligt slag. Deras vardag består av att fotografera det förbjudna.

Kamerorna riggas i fotokojan vid fällplatsen Qvintus, en bra bit in på området. Ofta görs inställningarna exakt 24 timmar innan fällning så att ljuset förhoppningsvis ska vara detsamma.

Kamerorna riggas i fotokojan vid fällplatsen Qvintus, en bra bit in på området. Ofta görs inställningarna exakt 24 timmar innan fällning så att ljuset förhoppningsvis ska vara detsamma.

Foto: Jens Ökvist

Vidsel2019-11-21 19:00

Väggarna på kontoret pryds av bilder på attackhelikoptrar och stridsflygplan som skulle passa på vilken filmaffisch som helst. Men till skillnad från andra fotografer får de inte visa upp sina bilder för någon utan godkännande. Videokameror med långa kikarsikten skvallrar om att de inte är riktigt som alla andra i sitt yrke. Deras arbetsplats är den optiska enheten på Vidsel Test Range.

– Det är ju rätt.. Hmm.. coolt kanske är fel ord? Men det blir verkligen häftigt material när det skjuts skarpt och vi kan fånga explosioner med höghastighetskameror. Det är ett ovanligt jobb kan man säga, säger Tina Skiöld på den långa vägen upp till punkt "Qvintus", ett av områdets största fällplatser.

De har lite skilda arbetsuppgifter. Tina arbetar mer inriktat mot reportage och marknadsföring, det har hon gjort sedan 2015. Anders arbetar mer med den tekniska delen av för att sköta höghastighetsfilmning. Kamerorna i fotokuren på Qvintus tar tusen bilder i sekunden för att fånga hur robotarna rör och beter sig. Med 30 års erfarenhet är det få i Sverige som kan hantera den här sortens fotografi som han kan i dag. Närmaste kollegorna har de på Karlsborg test range.

– Det finns ju som ingenting, inga utbildningar och kurser som man kan gå. Utan highspeed-biten är någonting som går från person till person. Det fanns en förening förut där man kunde träffa andra som höll på med det i skandinavien men det dog ut i slutändan, säger Anders Åberg.

När testerna görs riggar de sina kameror i förväg innan de måste sätta sig i säkerhet minst en mil från där roboten är tänkt att slå ner. När roboten går i backen skickas en puls från ledningscentralen till kamerorna som står och går, då vet de att de ska spara tio sekunder före och tio sekunder efter att pulsen kommer.

– Tekniken går framåt. Det var mer noggrannt förut. Det blir väldigt stora filer så förr kunde kamerorna bara filma i 1,2 sekunder. Nu sparar kamerorna 10 sekunder före och 10 sekunder efter pulsen kommer, säger Åberg.

Kunderna är också ofta intresserade av det extra material som de fångar på eget bevåg. Tina brukar bland annat lägga en Gopro-kamera nära målplatsen. Något som brukar uppskattas av kunderna.

– Vår verksamhet ska säljas in också, och de som håller i börsen vill gärna se de här "coolare" bilderna. Det vi satt upp själva är ofta sånt som de beställer extra när de kommer tillbaka, säger Skiöld.

Det går inte någon brist på vidöppna vidder som Tina Skiöld kan fotografera på området. Särskilt inte om man går upp till fotokojan i tornet.
Det går inte någon brist på vidöppna vidder som Tina Skiöld kan fotografera på området. Särskilt inte om man går upp till fotokojan i tornet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!