Älvsbybo frias för mackbråk med vandrare

En Älvsbybo som stod åtalad för grov misshandel och vållande till kroppsskada efter ett bråk på OKQ8 i Jokkmokk frias av Gällivare tingsrätt.

Umeåbons version av historien matchade inte med videofilmen och visade att han med flit ställde sig framför bilen. Putten kunde inte heller fastställas utan det anses rimligt att han bara ramlade.

Umeåbons version av historien matchade inte med videofilmen och visade att han med flit ställde sig framför bilen. Putten kunde inte heller fastställas utan det anses rimligt att han bara ramlade.

Foto: Anders Wiklund/TT

Jokkmokks kommun2019-11-04 14:38

Målsäganden, en Umeåbo, och den tilltalade, en Älvsbybo i 40-årsåldern, hade skilda versioner av vad som inträffat. Umeåbon som skulle till Kvikkjokk för att vandra säger att båda pumparna var upptagna. När han sedan fick köra fram så visade sig att Älvsbybon som stod parkerad på andra sidan pumpen hade stått och fikat utan att köra iväg. 

Han fällde då en kommentar om att det hade varit lämpligt att flytta sig. Han berättade att när han sen skulle gå och betala började Älvsbybon köra på honom långsamt och medvetet svängde efter honom när han försökte gå åt sidan. Han träffades på underbenet som klämdes fast. Han försökte fotografera Älvsbybon som fortsatte köra framåt. Till slut slet han tag i vindrutetorkaren och då stannade bilen och mannen gick ut. Umeåbon minns inte vad som hände men tror sig blivit knuffad för där tar minnet slut tills han blir lastad i ambulans med ganska allvarliga skador som krossblödningar i hjärnan, och en fraktur i tinningen och i käkleden.

Enligt Älvsbybon var mannen först otrevlig med kvinnorna som tankat före honom och frågade sedan  om Älvsbybon var dumskallen som inte flyttat bilen innan han sa högt att alla i Jokkmokk är idioter. När han skulle åka gick Umeåbon och ställde sig i vägen för bilen och började fotografera honom. Han kunde lätt ha flyttat sig undan. Sen slet han tag i vindrutetorkaren. Älvsbybon klev ur bilen och gick mot mannen som snubblade på sina egna fötter och föll.

Umeåbons vän som följde med honom i bilen vittnade om att ingen av männen verkade vilja ge sig. Men han såg aldrig knuffen för att han höll händerna framför ansiktet. 

– Det var för pinsamt att titta på. Vi var inte där för att uppfostra lokalbefolkningen, säger han.

Enligt övervakningsvideon krockade bilen nästan med umeåbon som tog emot sig med händerna i fronten, en trolig olyckshändelse. Sen gick Umeåbon ur vägen, men vände sen tillbaka och väljer att gå framför bilen. Inget pekar på att han blir påkörd eller fastnar.

Videon visar också när Älvsbybon tar snabba steg fram till Umeåbon och höjer händerna samtidigt som Umeåbon faller handlöst i marken. Det kan ha varit en knuff, men det går inte utesluta att mannen bara snubblat över sig själv när Älvsbybon höjde sina händer.

Då bevisningen visar något annat än Umeåbons version vid "påkörningen" och det inte kan ses bevisat att Älvsbybon puttat honom ogillas åtalet på alla punkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!