30-årige Ölund har målat hela livet och ställt ut flera gånger förut i grupp. Men det här blir första gången som han ställer ut solo. Ölund bygger också instrument och oljemålningarna började egentligen som ett sidospår till det.

– Jag läste på om oljefärger när jag skulle lackera en fiol och började experimentera mycket med det. Så jag målade tavlor medans varje lager på fiolen torkade, och en fiol har runt tio lager färg så det blev en del tavlor, säger Rikard Ölund.

Det är ungefär tio år sedan han ställde ut för första gången. Då höll Älvsby konstförening en utställning i Johannesgården med bara okända konstnärer som aldrig visat upp sin konst offentligt. Sedan dess har Ölund gått konstskola på Sunderbyns folkhögskola och ställt ut i grupp på Norrbottens museum.

Artikelbild

Rikard är en lovande talang från Älvsbyn anser Lotta Karlsson, ordförande i konstföreningen.

– Då ställde jag ut två verk. Det var som kul så jag tänkte att jag tänkte att jag kanske ska bli konstnär ändå. Det känns väldigt trevligt att äntligen ha en egen utställning, säger Rikard Ölund.

Konstföreningen brukar hålla ungefär fem utställningar per år. Tidigare i år har både Torbjörn Nyman och Karin Lindberg ställt ut.

– Tanken är at vi ska försöka lyfta fram ortens konstnärer lite extra i år. I höst kommer också konstnären Bo Lundvall upp till Älvsbyn och ställer ut och håller i workshops under "födelsedagsfirandet", säger Lotta Karlsson, ordförande för Älvsby konstförening.

Utställningen pågår under två veckor.