Jag har semester och försöker jobba undan lite hemmavid, men det går trögt i värmen. Det har varit varmt så länge och det räcker liksom inte att tycka att det varit bra väder. Det har varit dallrande hett med en luftfuktighet i klass med en glesare en dusch och nätter i blöta sängar. Lite för mycket emellanåt.

Tänker att det här är sommaren att minnas och berätta om för barnbarnen vid lägerelden. Eller det kanske visar sig bli onödigt. Jag menar, om det här bara är början på återkommande heta somrar så blir sommaren 2018 bara en sommar i mängden.

Spiller upp ett glas isvatten och lutar mig tillbaka i solstolen. Visst, jag har mycket att göra, men det anses ju vara bra och viktigt att vila på semestern. Så jag vilar och ringer min vän sjökaptenen. Han har också varmt, men säger att Golfströmmen har försvagats. Inte mycket, men uppenbarligen märks det. Om Golfströmmen skulle påverkas ordentligt eller rent av stannar av så får det sannolikt konsekvenser.

För oss här uppe i norr innebär det ett kallare klimat. Skandinavien blir som Alaska.

Googlar Golfströmmen och mycket riktigt visar mätningar att cirkulationssystemet Amoc (Atlantic Meridional Overturning Circulation), varav Golfströmmen är en viktig del, har försvagats sedan 2004 då de första mätningarna gjordes.

De som inte tror på vetenskap avvisar trosvisst allt som svammel och överdrifter. I än högre grad avvisar de eventuella samband med den globala uppvärmningen. Och i högsta grad avvisar de människans påverkan på klimatet.

De misstror forskning och vetenskap i allmänhet. De misstror förnuftet och tror att allt är en del av en större sammansvärjning iscensatt av någon eller något. Här är det inte alltid så lätt att veta. Gissa vilket parti som har överlägset flest väljare som misstror? Nej, du får kolla med SOM-institutet, som står bakom undersökningen av graden av misstro.

Men tillbaka till Amoc. Två olika forskarlag är ense om att försvagningen är ett resultat av smältande havsisar och glaciärer som leder till att mer färskvatten med lägre salthalt strömmar ut i Atlanten. Havsvattnet blir utspätt och den lägre salthalten gör att det inte sjunker till botten lika lätt och därmed störs hela systemet. Vilket får till följd att Golfströmmen försvagas.

Vi får se, men nu måste jag gå och bada i Piteälven.