Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Piteås bästa match

Piteå Ett mål som gav poäng. Ett spel som skänker hopp. Det här var Piteås bästa match på hela spelåret.

Du vinner inga serier på kryss.
Ifjol hade Piteå:
Exakt noll.
Det var en stor anledning till att laget vann damallsvenskan. Ingen annan nådde den siffran. Med 16 segrar vann Piteå serien. De sex förlusterna stoppade inte det. Trots att tvåan, trean och fyran faktiskt förlorade färre matcher. Matematiken är lika enkel som självklar. Det krävs tre kryss för att nå upp i samma poäng som en seger.
Slutsatsen är därmed enkel. Gå för seger om din chans att vinna bedöms vara större än en på tre.
Det som PIF tillämpade så suveränt i praktiken 2018 redogjorde matematikexperten David Sumpter (i år inplockad i Hammarbys herrlag) utförligt för i sin bok "Fotbollens matematik". Läs den.
Därför är 0-0 mot Linköping och nu 1-1 mot Göteborg inga vägvinnande resultat i tabellen.
Det är den negativa biten.
Den positiva.
Piteå har rest sig efter debaclet till insats mot Örebro och presterat först en klart bra bortamatch under krånliga omständigheter och sedan en mycket bra sådan mot väldigt tufft motstånd det också.
1-1 mot Kopparbergs/Göteborg var den bästa offensiva insatsen Piteå utfört den här säsongen och faktiskt, även totalt sett, den främsta insatsen 2019.
Cupsegrarna togs mot elitettanmostånd.
2-1 mot Kristianstad i damallsvenskan var bra. Men Piteå skapade inte lika mycket chanser som i den här matchen.
5-1 mot Kungsbacka kom mot ett svagt motstånd som i var och varannan match släpper in rejält med mål.

Det tog exakt en minut så visade PIF att laget uförde det som var tanken. Bollen upp mot högerkanten. Signalen tolkades rätt. Genast tog fyra spelare snabba längre löpningar centralt för att nå boxen. Inspelet kom inte. Men den synkroniserade tanken var rätt.
Det var en annan fart i Piteå nu. Djupledsspelet, kombinationerna, fler spelare närmare boll och varandra runt offensivt straffområde och därmed större möjligheter att på olika sätt skapa chanser.
Det gjorde Piteå matchen igenom. Ett mål  var i underkant. Det kunde och borde ha varit fler.

Julia Karlernäs dominerade i luftrummet som hon gör i form och ägde på så sätt spelet i offensivt straffområde. Ett mål av henne hade inte varit orättvist. Inte två heller. Nu blev det en assist.
Madelen Janogy kom runt och hittade inspel, avslutade och gjorde mål. Josefin Johansson var smart i väggspelen. Fernanda Da Silva trollade, men lyckades inte med avsluten.
Andrea Norheim..tja vi kan nämna många. Inte en. Inte två. Fler Piteåspelare än vanligt tog sig till bra avslutslägen.
Men framförallt.
Det var ett lag med tro på sig självt. Som vågade vara bra. Full fart bakåt till 2018. Härligt.

Visst skapade Kopparbergs/Göteborg också. Det är ett målglatt offensivt skickligt lag som också kunde ha vunnit den här matchen.
Efter sitt ledningsmål sjönk PIF i positionerna några minuter. Rädda om poängen var den tydliga känslan.
Det straffade sig 1-1. Sedan var det ett Piteå som vi kände igen från när laget är som bäst. Då motståndarna mals ner. Vunna dueller och frisparkar med sig. Tidiga bollvinster och bollar in i straffområdet. Känslan var att bortalaget orkade mer och skulle nöta ner motståndet till seger. Vi fick förnimmelser av sådant vi sett förut.
Så blev det inte. Kopparbergs Göteborg flyttade upp minuterna innan slutet. Inga fler mål. Lagen kryssade liksom många den här kvällen.

Fortsatt fem poäng upp till ettan Rosengård. Men framförallt. Piteå gjorde en prestation som var riktigt bra. Att hålla den här nivån i match efter match är mycket svårt. Men kan laget väldigt ofta hitta dit så blir det roligt i damallsvenskan och chansen till avancemang i Champions League lever.
Du vinner inga titlar på kryss. Men prestationen som leder dit kan ge hopp.

Saik värvar

Piteå Storfors AIK i division 3 har värvat Jack Aronsson, född 2004, som tidigare har tillhört Piteå och Munksund/Skuthamn. 
Samtidigt tappar laget Simon Öhlund som har flyttat till Norge med tidigare Piteåspelaren Andrea Norheim. Simon Jamehdar (Umeå) och Joseph Wirtala (studier) lämnar också Storfors, uppger laget på Instagram. 

Enberg lämnar Piteå

Piteå Målvakten Fredrik Enberg har tränat med Piteå IF men nu har han lämnat laget. Enberg har flyttat till Umeå för studier och vi får se om det blir någon ny klubb där eller om karriären rent av är över? 

Piteå har Victor Pettersson och Tobias Hellström under kontrakt. Två unga lovande men i division 2 helt orutinerade målvakter. Anton Norén har tränat med laget liksom hemflyttande Isac Lindberg.

Piteå ska in med tre spelare till sedan engelska mittfältaren Sinclair Sandy skrivit på. Sandy blir troligtvis den mer offensiva mittfältaren där Sia Janehdar ligger längre bak på det centrala mittfältet.

 

Spelarföreningen har sent kommit med årets elva för 2019. Madelen Janogy fick en forwardsplats.

Magnus Österberg från Piteå som var tränare i Frej andra delen av 2019 uppger på twitter att han tackat nej till att leda Syrianska. Något som Tränarkarusell först berättade.

Lotta Ökvist hoppade in med cirka tio minuter kvar av ligacupmatchen mot Brighton som Manchester United vann med 2-1.

Så spelar PIF

Piteå Nu är spelschemat för division 2-fotbollen spikat. Så här spelar Piteå IF.

Laget inleder hemma mot Ytterhogdal 4 april.

Sedan väntar Gottne borta 12/4.

Här är schemat i övrigt.

19/4 Piteå–Umeå Akademi

26/4 Notviken–Piteå

3/5 Piteå–Täfteå

10/5 Stöde–Piteå

17/5 Piteå–Skellefteå

24/5 Friska Viljor–Piteå

31/5 Piteå–Boden

7/6 IFK Umeå–Piteå

14/6 Timrå–Piteå

21/6 Piteå–Östersund

28/6 Morön–Piteå

5/7 Piteå–Gottne

2/8 Ytterhogdal–Piteå

9/8 Umeå Akademi–Piteå

16/8 Piteå–Notviken

23/8 Täfteå–Piteå

30/8 Piteå–Stöde

6/9 Skellefteå–Piteå

13/9 Piteå–Friska Viljor

20/9 Piteå–IFK Umeå

27/9 Boden–Piteå

4/10 Piteå–Morön

11/10 Östersund–Piteå

17/10 Piteå–Timrå

Observera att det kan ske ändringar av speldagar.

Ettan-schemat är också klart. IFK Luleå som är nykomling möter Täby FK i premiären den 5 maj.

Provspelarens klubbval

Piteå Helgarna är över. Då dribblar vi runt med lite av varje.

 

Ni minns väl Lydia Williams? Piteå IF:s målvakt i damallsvenskan under säsongerna 2012-2013.

Hon är från Australien, en världsmålvakt och spelar för Melbourne City.

Williams är djupt berörd av det som brändernas framfart orsakar i landet. Nu har bestämt sig för att skänka 100 dollar, ungefär 650 svenska kronor för varje hållen nollan under januari samt 20 dollar för varje räddning under månaden. Pengarna går till hårt drabbade djurlivet i Australien.

 

Till Piteå IF dam. Laget har sin första träning kommande måndag. Då kommer hela truppen att genomföra sitt första gemensamma pass i Airdomen. PT kommer att livesända från träningen. Det blir intervjuer med nyförvärv och en del annat. Sändningen startar klockan 15.20 måndag 13 januari och håller på cirka 20-25 minuter.

 

Vi fortsätter med PIF-kopplingar. Lotta Ökvist har fortsatt svårt att få speltid i ligan för Manchester United. Hon har inte spelat från start i den sedan september och gör inte inhopp heller. United föll oväntat hemma mot Bristol med 0-1 senast.

 

Över till Piteå IF herr. Laget körde igång sin träning tisdag kväll. Tre spelare till ska in i truppen. Det kommer att hända grejer inom kort. Gustav Nordh har ett kontraktsförslag liggandes men han har ju intresse på sig från Sandviken och vill spela högre upp. Gustav Rönnbäck-Wallin har PIF, vilket jag tidigare skrivit, räknat bort. På ledarsidan har för övrigt Johan Norberg fått titeln sportansvarig, men i praktiken har Jens Hedström, som benämns som klubbchef, fortsatt ett stort inflytande gällande spelarvärvn ingar. Tanken är ändå att Norberg ska avlasta sin kollega.

Infjärdens mittfältare Anton Lundström provtränade i december för Piteå IF, men har bestämt sig för en fortsättning i ISK. Det uppger herrlaget på sin Instagram.

 

Infjärdens damer laddar för division 1. Nu har laget gjort klart med nyförvärv två och tre. Norrskens målskytt My Lakso prövar på spel högre upp och det känns helt rätt. Samtidigt har laget också värvat Vilja Engström från Storfors AIK. Fina värvningar, sedan är fotbollen naturligtivs helt obetydlig i det stora hela när Infjärdens SK är en förening i sorg sedan ordförande Robert Bergman hastigt avlidit. 

Träffade PIF hamnade i England

Piteå Ni minns kanske bilden på Filippa Wallén som PT publicerade i november? Hon satt med Leif Strandh och Stellan Carlsson på en restaurang. PIF hade bjudit upp henne och för oss berättade sedan vänsterbacken att PIF var intressant men att hon inte hade bestämt sig angående sitt klubbval.

Efteråt dök fler klubbar upp i bilden och Piteå bekräftade att Wallén inte var aktuell för en övergång. Nu har hon skrivit på för West Ham, åtta i den engelska ligan, uppger Sportbladet.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar