Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Mittfältare in i PIF

Piteå IF:s Faith Ikidi Michael väntas ta en plats i Nigerias VM-trupp. Hon är också med i den sista gallringen inför den slutgiltiga trupputtagningen.
Den svenska coachen Thomas Dennerby har listat 27 spelare som är aktuella för VM i Frankrike 7 juni-7juli.
Ikidi finns med bland utespelarna. Det gör även den tidigare PIF-spelaren Francisca Ordega (Shanghai W. FC). Onome Ebi (Henan Huisanhang, Kina), backen som tillhörde Piteå IF 2009, finns också med i truppen.
Samma sak gäller de allsvenska spelarna Osinachi Ohale, (Växjö), Rita Chikwelu (Kristianstad), Ngozi Okobi-Okeoghene (Eskilstuna), Ogonna Chukwudi (Djurgården), Halimatu Ayinde (Eskilstuna), Anam Imo (Rosengård).
Ikidi kommer att missa början av Nigerias VM-läger som inleds 20 maj i Österrike. Mot slutet av laddningen där kommer ytterligare fyra spelare att strykas ur truppen inför mästerskapet.

 

En och annan har undrat hur Gustav Nordh kunde vara utanför startelvan i toppmötet med Ytterhogdal. Anledningen är att Nordh var krasslig och inte tränade förra veckan. Därför blev det enbart ett inhopp, ett lyckat sådant med ett mål och en assist.

PIF får i veckan förstärkning på det centrala mittfältet. På positionen får lagkapten Johan Hedström anses självklar. I övrigt har framförallt Axel Uddström och Tejan Bah spelat där. Den senare har inte lyckats övertyga mig så här långt. Nu vässas konkurrensen när bolltrygge Sia Jamehdar ansluter efter studier i USA.

Piteå-Tidningen sänder Piteå-Kramfors på lördag klockan 16 på pt.se

Piteå förtjänade inte mer

Piteå Rosengård-Piteå 2-0.

Inte alls orättvist.

En bra förutsättning för att vinna matcher är att skapa målchanser.

Det gjorde inte PIF.

Med två skott på mål hade PIF i bästa fall fått kryss.

Förutom de två avsluten skapade laget ingenting heller. 

Rosengård var klart skickligare på hitta ytorna offensivt, samverka i och runt straffområdet och skapa lägen.

Inte för att hemmalaget hade så mycket, men seger med 2-0 var inte orättvist i alla fall.

Piteå stängdes effektivt ner och det var sällan PIF fick igång något kombinationsspel med flera spelare involverade. Det blev för fåa spelare runt bollen nära motståndarnas mål.

Fernanda Da Silva visade åter fina tendenser.

Försvarsspelet var vaksamt i första halvlek och blev rätt hårt straffat i andra vid målen. Där gjorde Rosengård det bra.

PIF är femma i tabellen som är riktigt jämn som väntat. Blir det segrar mot Vittsjö och LB07 inför VM-uppehållet så kommer utgångsläget i alla fall att vara mycket bra, som sämst samma poäng som serieledaren. Men det är tuffa uppgifter som väntar.

En dansande brasilianska

Piteå En lagkapten ut i tårar. En brasilianska in med dansande fötter och vidgad blick. Piteå kan inte vinna varje match så här, men det gav en fin start på säsongens hittills viktigaste vecka.

När Ellen Löfqvist kliver in vet du några saker utifrån flera säsongers praktiserad sannolikhetslära:
Hon kommer förmodligen vinna bollen.
Motståndaren kommer förmodligen att få ont.
Men särskilt oschysst lär det inte vara (ett gult kort på 22 matcher ifjol).
När lagkaptenen själv ligger med foten i högläge, skriker ut sin smärta och vattnet på kinderna inte bara tycks komma strilandes från himlen - ja då vet du en sak.
Det här är något ovanligt och det är allt annat än bra.

Piteå mötte ett lag som som vanligt kastade om i sin laguppställning.
PIF svar: att göra samma sak.
Hej då 3-4-3 - in med en mindre omformad men viktigt justerad 3-5-2.
Piteå behöver få Julia Karlernäs mer delaktig i spelet och uttnyttja hennes egenskaper ännu mer än vad som varit fallet i vår.
Det fysiska duellspelet i andravågen. Konsten att läsa lägena rätt och snabbt sätta press på motståndare i tidsnöd. Skickligheten att hitta djupledsluckorna när anfallarna tryckt ner försvarslinjen. Möjligheten att kunna fördela boll lite högre upp.
Kvalitéer som gör att hon passar högre upp.
Därför var det rätt att skicka upp henne ett steg till en central position mellan mittfältet och de två anfallarna.
De första 22 minuterna var lyckade. Karlernäs hamnade i en fin yta svår att kontrollera för motståndarna och med större utrymmen fick hon lite fler bollkontakter och vann duellerna.
I en stegrande första fjärdedel av matchen började Piteå minut för minut i långsamt tempo bygga sig ett övertag.
Sedan en duell, en fot som landade snett och en Ellen Löfqvist i smärtor och vänsterdojan i högläge.
Om PIF är ett bättre lag i år än guldåret återstår att se. Men en sak är säker. Variablerna att luta sig mot är fler. Alternativen mindre begränsade. Möjligheten att göra byten utifrån vad PIF vill snarare än måste i ett givet läge är större.
Nu kunde Fernanda Da Silva ersätta Löfqvist och Karlernäs fick återta sin vanliga plats.
Det var ett påtvingat byte som visade på Piteås större bredd i år.
Det blev mycket lyckat.
Fernanda Da Silva fick spela där hon gör det helst och bäst. I en central offensiv roll med möjlighet till mycket boll vid fötterna har nyförvärvet både tekniken, de dansande fötterna, blicken och lugnet med boll. Med henne får PIF en spelare som inte är snabbast i sina aktioner, men som håller bollen inom laget och hittar medspelarna på ett bra sätt. Dessutom var brasilianskan föredömlig i sitt sätt att täcka bollen. Sannolikt fick hon flest frisparkar med sig av alla på planen.
Vid 1-0 spelade hon fram Madelen Janogy. Vid 2-0 spelade hon fram Madelen Janogy (efter en urstark brytning av Josefin Johansson).
Da Silva kommer inte spela VM.
Janogy ökade just sina chanser.
Med fyra mål (tre har motståndare varit sist på) hakar hon på i toppen av skytteligan trots en match mindre spelad.
Konkurrensen om forwardsplatserna i Sverige är mycket jämn och framförallt är det många spelare av samma klass, men med likte olika kvalitéer som gör upp om ett par platser utanför de självklara.

Efter 2-0 flyttade Kristianstad upp spelet. Laget blev långt och omställningsytorna för Piteå mycket bra.
Ett tillräckligt skickligt lag utnyttjar sådana möjligheter.
Piteå saknade rätt beslutsfattande för att klara det.
Istället en reducering och nervös avslutning på ett sätt som får beskrivas som onödigt.
Offensivt behöver PIF fortfarande bli bättre.
Försvarsmässigt var det mesta mycket bra.
Lena Blomkvist läste spelet ypperligt.
Faith Ikidi var Faith Ikidi.
Cajsa Andersson spred lugn.
Match 200 för PIF i den högsta serien var i slutändan ett viktigt steg i riktning mot att skaffa sig ett bra utgångsläge från våren in i hösten.
Fyra matcher på tolv dagar. En avklarad. Nu väntar två raka toppmöten borta: Rosengård och Vittsjö.
Det här ger Piteå stora möjligheter att ha ett bra utgångsläge inför VM-uppehållet.


Piteås herrar fick 2-2 borta mot engelska Ytterhogdal i den tidiga seriefinalen i division 2.
Ett klart godkänt resultat på pappret.
PIF saknade Tetteh Komey.
Gustav Rönnbäck Wallin satte 1-1 i matchen och inhoppande Gustav Nordh 2-2.
Precis som för damlaget handlar det under våren om att hänga med i toppen. Serien kommer förmodligen att avgöras under de sista omgångarna i höst. Bästa laget då vinner.
Det är många med i det racet. 20 omgångar återstår.

Infjärdens damer har fått en fin start i division 1 tre segrar av fyra möjliga. Cajsa Hedlund toppar seriens skytteliga med sju mål på fyra matcher. Hon nobbade Morön och Assi inför säsongen, men visst är Hedlund en spelare för Elitettan.
Nu blev det 4-2 borta mot Selånger.

 

Komeys skada

Piteå Piteås anfallare Tetteh Komey skadade sig mot Anundsjö i ljumsken.

Det är oklart om han kan spela seriefinalen borta mot Ytterhogdal på söndag.

Saknas han är det ett rejält avbräck. Komey har satt fyra bollar i serien och är Piteås självklara förstaval som central anfallare.

Ytterhogdal har fler engelsmän än någon kan räkna till och man undrar hur planen ser ut om laget gå upp i division 1. Där måste minst halva matchtruppen bestå av spelare fotbollsfostrade i Sverige.

Snacka om att laget måste bygga nytt då.

Alex Naylor och Moses Duckrell, tidigare PIF, är två av spelarna i laget.

 

Mer PIF. Piteås tränare Jeppe Mauritzson var den som hittade Odilon Kossounou som Hammarby nu sålt för drygt 30 miljoner kronor. Om det kan ni läsa här.

Korta bollar om PIF

Piteå Piteå IF vann som väntat borta mot Kungsbacka.

Det blev 5-1.

Vi kör några noteringar.

Piteå var helt överlägset. Madelen Janogy 2, Julia Karlernäs och Ronja Aronsson kom in målprotokollet för säsongen. Bra att PIF fick igång fler målskyttar. Alltid välbehövligt för självförtroendena för individerna men också för laget att göra några mål efter missarna mot Växjö. Nina Jakobssson satte också en boll.

Kungsbacka lockade bara 150 åskådare i Varberg. Hur många kommer att komma i höst när det är dåligt väder och resultaten fortsatt har varit svaga? 

Moa Öhman från Piteå kommer att få slita hårt hela säsongen i Kungsbacka. Hon gjorde en del fina ingripanden i dag och ett par vassa räddningar, men det kommer vara tufft för henne när laget förmodligen i snitt kommer att släppa in fyra, kanske fem, bollar per match under serien.

PIF visade åter en stor farlighet på fasta situationer. För alla motståndare handlar det kanske mer än någonsin om att minimera antalet hörnor och frisparkar på egen planhalva. Fasta situationer är Piteås absolut bästa anfallsvapen och där skapade laget även mot Växjö borta massor av chanser.

Ronja Aronsson har, som jag tidigare noterat här, utvecklat sitt hörnsparksläggande. En boll direkt i mål i dag, en boll som ledde till Nina Jakobssons mål.

PIF kan bättre än tidigare hota från båda sidorna.

Dessutom blev det mål när Fernanda Da Silva fick lägga en hörna.

Spetsen och bredden finns absolut.

Däremot kan PIF göra fler mål i det öppna spelet. Två så här långt på tre matcher.

PIF:s nolla över insläppta mål sprack. Men det är inget att bry sig särskilt mycket om. Det blev en lucka mellan Faith Ikidi och Lena Blomkvist som Kungsbacka utnyttjade. I övrigt hade hemmalaget bara en chans.

 

Piteås herrar fick 2-2 hemma mot Anundsjö.

En match laget sade sig skulle vinna.

Nu var det underläge 0-2 och ett hemmalaget som löpte för lite och tog felaktiga beslut nära straffområdet.

I grunden var det inte någon stark insats. Glorie Packny visade härlig löpvilja och höjde energinivån när han kom in. Fler borde ha sprungit lika mycket...

Axel Uddström gjorde kvitteringsmålet för PIF med bara minuter kvar. Gustav Nordh satte 1-2-målet.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar