Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Hälften kvar - det talar för PIF

Piteå Halva spelad. Hälften kvar. Piteå IF har stora möjligheter att åter göra en stark andra del och vara med i slutstriden om medaljerna i damallsvenskan.

PIF brukar vara som bäst på hösten. Ifjol säkrades guldet då efter att en fenomenal start följt av en svacka inlett seriespelet.
Året före var laget bäst i Sverige sett över sista halvan av serien.
Tidigare säsonger har det rödvita laget haft längre förlustfria sviter under den andra delen av säsongen.
Det är den som börjar nu och det är nu laget har kommit igång på allvar.
Efter förlusten mot Örebro var det kanske inte så dumt att Piteå tvingades till 14 timmar i buss och Linköping borta. Förväntningarna och pressen sattes därefter. Ett Piteå utan krav på sig och allt att vinna tog en poäng, kände att styrkan och självförtroendet växte. Det blev en kick i rätt riktning. Uppåt.
Matchen mot Göteborg var årets bästa även om det inte blev tre poäng.
Insatsen mot Eskilstuna var också den mycket bra.
Det är ett Piteå att känna igen. Med många spelare som vill och är delaktiga i offensiven.  Skapar ytor för sig själv, för andra och laget. Spelalternativen fler och bättre.
Formationen var ändrad från 3-4-3 till 3-5-2 med Josefin Johansson som spets.
Lite svårare att pressa högt. Lite mer ytor att springa på för yttermittfältarna. Men också fler spelare centralt.
Det var anfallaren Fernanda Da Silva som med sin teknik och blick för spelet tog det bollförande utrymmet framför försvaret. Med bollen vid hennes fötter, straffområdet nära och många spelare runt om som söker ytor finns goda förutsättningar att skapa chanser.
Det var också så Julia Karlernäs till slut kunde dunka in 2-1-bollen.

Nina Jakobsson har två tillgångar som verkligen skiljer henne mot många andra.
Huvudspelet och det tunga skottet.
Det hade hon inte visat lika bra den här säsongen som ifjol.
Men det gjorde hon nu.
Inlägg. Nickskarv. 1-1.
I regel är det dåligt att skjuta utanför straffområdet. På herrsidan är det statistiskt sett väldigt få bollar som går in från distans.
I damallsvenskan är det fler. Därför ska Nina Jakobsson avskyta oftare än hon gör. Både med högern och vänstern finns en sådan kraft att möjligheterna till mål är goda även utanför 16-meterslinjen. I första räddades det tunga skottet. I andra satt ett av säsongens snyggaste avslut. En Nina Jakobsson som avslutar oftare är en bättre Nina Jakobsson. Kapaciteten finns. Våga utnyttja den.

PIF förtjänade den här segern. Målvakten Cajsa Andersson var mycket bra i tajmingen i närspelet och målet snarare en följd av förlorade dueller och att Eskilstuna läst PIF.
June Pedersen vinner inga löpduellt mot Felicia Rogic (och vem gör det egentligen?). Många lag försöker sätta in bollen bakom Pedersen. Eskilstuna gjorde det mer envist än de flesta. Det gav resultat en gång. Annars var Faith Ikidi först på flertatlet bollar, men Piteå var också bra på att ställa offside.
PIF kunde kosta på sig tre byten från start jämfört med matchen mot Kopparbergs/Göteborg. Bredden finns och kommer behövas. Halva damallsvenskan må vara spelad. Men inte halva säsongen. Champions League och resor med landslagen väntar också under hösten.
Perfekt för ett lag som alltid är som bäst från den här tiden och framåt.

Piteås herrar öste på för fullt i första halvlek mot Sandvik och punkterade matchen. PIF har ofta haft svårt att göra bra stabila prestationer rakt igenon. Nu var andra halvlek därefter, men tre poäng togs (4-2). Tetteh Komey satte tre bollar. Han kommer behövas på planen och inte i rehabträning om Piteå ska vara med i toppstriden säsongen ut. Pontus Sundqvist var tillbaka och spelade efter sin korsbandsskada. Målskytt dessutom.
Han behövs i sitt normala slag. PIF har läckt för mycket bakåt i år och det blir intressant att se om Sundqvist och Martynas Medelinskas kan täta försvaret. Den senare är tillbaka från sin avstängning nästa match, om han nu platsar.

James Burgin lämnar laget för säsongen. Han ska på praktik i fotbollsklubben Swansea. Ett klart avbräck. Burgin är en wingback av hög klass i serien och inte enkel att ersätta. I ett längre perspektiv skulle det vara intressant att se Johannes Lidström som en wingback i PIF spelandes med fyra backar. Han har löpstyrkan och arbetskapaciteten att äga en hel kant själv. 

Saik värvar

Piteå Storfors AIK i division 3 har värvat Jack Aronsson, född 2004, som tidigare har tillhört Piteå och Munksund/Skuthamn. 
Samtidigt tappar laget Simon Öhlund som har flyttat till Norge med tidigare Piteåspelaren Andrea Norheim. Simon Jamehdar (Umeå) och Joseph Wirtala (studier) lämnar också Storfors, uppger laget på Instagram. 

Enberg lämnar Piteå

Piteå Målvakten Fredrik Enberg har tränat med Piteå IF men nu har han lämnat laget. Enberg har flyttat till Umeå för studier och vi får se om det blir någon ny klubb där eller om karriären rent av är över? 

Piteå har Victor Pettersson och Tobias Hellström under kontrakt. Två unga lovande men i division 2 helt orutinerade målvakter. Anton Norén har tränat med laget liksom hemflyttande Isac Lindberg.

Piteå ska in med tre spelare till sedan engelska mittfältaren Sinclair Sandy skrivit på. Sandy blir troligtvis den mer offensiva mittfältaren där Sia Janehdar ligger längre bak på det centrala mittfältet.

 

Spelarföreningen har sent kommit med årets elva för 2019. Madelen Janogy fick en forwardsplats.

Magnus Österberg från Piteå som var tränare i Frej andra delen av 2019 uppger på twitter att han tackat nej till att leda Syrianska. Något som Tränarkarusell först berättade.

Lotta Ökvist hoppade in med cirka tio minuter kvar av ligacupmatchen mot Brighton som Manchester United vann med 2-1.

Så spelar PIF

Piteå Nu är spelschemat för division 2-fotbollen spikat. Så här spelar Piteå IF.

Laget inleder hemma mot Ytterhogdal 4 april.

Sedan väntar Gottne borta 12/4.

Här är schemat i övrigt.

19/4 Piteå–Umeå Akademi

26/4 Notviken–Piteå

3/5 Piteå–Täfteå

10/5 Stöde–Piteå

17/5 Piteå–Skellefteå

24/5 Friska Viljor–Piteå

31/5 Piteå–Boden

7/6 IFK Umeå–Piteå

14/6 Timrå–Piteå

21/6 Piteå–Östersund

28/6 Morön–Piteå

5/7 Piteå–Gottne

2/8 Ytterhogdal–Piteå

9/8 Umeå Akademi–Piteå

16/8 Piteå–Notviken

23/8 Täfteå–Piteå

30/8 Piteå–Stöde

6/9 Skellefteå–Piteå

13/9 Piteå–Friska Viljor

20/9 Piteå–IFK Umeå

27/9 Boden–Piteå

4/10 Piteå–Morön

11/10 Östersund–Piteå

17/10 Piteå–Timrå

Observera att det kan ske ändringar av speldagar.

Ettan-schemat är också klart. IFK Luleå som är nykomling möter Täby FK i premiären den 5 maj.

Provspelarens klubbval

Piteå Helgarna är över. Då dribblar vi runt med lite av varje.

 

Ni minns väl Lydia Williams? Piteå IF:s målvakt i damallsvenskan under säsongerna 2012-2013.

Hon är från Australien, en världsmålvakt och spelar för Melbourne City.

Williams är djupt berörd av det som brändernas framfart orsakar i landet. Nu har bestämt sig för att skänka 100 dollar, ungefär 650 svenska kronor för varje hållen nollan under januari samt 20 dollar för varje räddning under månaden. Pengarna går till hårt drabbade djurlivet i Australien.

 

Till Piteå IF dam. Laget har sin första träning kommande måndag. Då kommer hela truppen att genomföra sitt första gemensamma pass i Airdomen. PT kommer att livesända från träningen. Det blir intervjuer med nyförvärv och en del annat. Sändningen startar klockan 15.20 måndag 13 januari och håller på cirka 20-25 minuter.

 

Vi fortsätter med PIF-kopplingar. Lotta Ökvist har fortsatt svårt att få speltid i ligan för Manchester United. Hon har inte spelat från start i den sedan september och gör inte inhopp heller. United föll oväntat hemma mot Bristol med 0-1 senast.

 

Över till Piteå IF herr. Laget körde igång sin träning tisdag kväll. Tre spelare till ska in i truppen. Det kommer att hända grejer inom kort. Gustav Nordh har ett kontraktsförslag liggandes men han har ju intresse på sig från Sandviken och vill spela högre upp. Gustav Rönnbäck-Wallin har PIF, vilket jag tidigare skrivit, räknat bort. På ledarsidan har för övrigt Johan Norberg fått titeln sportansvarig, men i praktiken har Jens Hedström, som benämns som klubbchef, fortsatt ett stort inflytande gällande spelarvärvn ingar. Tanken är ändå att Norberg ska avlasta sin kollega.

Infjärdens mittfältare Anton Lundström provtränade i december för Piteå IF, men har bestämt sig för en fortsättning i ISK. Det uppger herrlaget på sin Instagram.

 

Infjärdens damer laddar för division 1. Nu har laget gjort klart med nyförvärv två och tre. Norrskens målskytt My Lakso prövar på spel högre upp och det känns helt rätt. Samtidigt har laget också värvat Vilja Engström från Storfors AIK. Fina värvningar, sedan är fotbollen naturligtivs helt obetydlig i det stora hela när Infjärdens SK är en förening i sorg sedan ordförande Robert Bergman hastigt avlidit. 

Träffade PIF hamnade i England

Piteå Ni minns kanske bilden på Filippa Wallén som PT publicerade i november? Hon satt med Leif Strandh och Stellan Carlsson på en restaurang. PIF hade bjudit upp henne och för oss berättade sedan vänsterbacken att PIF var intressant men att hon inte hade bestämt sig angående sitt klubbval.

Efteråt dök fler klubbar upp i bilden och Piteå bekräftade att Wallén inte var aktuell för en övergång. Nu har hon skrivit på för West Ham, åtta i den engelska ligan, uppger Sportbladet.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar