Förra året ritade eleverna som nu går trean på Björklundaskolan i Öjebyn en massa fina teckningar. Alla föreställde blommor eller olika djur.

Varför då, kan man undra. 

Wendy Grönlund förklarar:

Artikelbild

| Lennon Kostet, Elton Simons, Wendy Grönlund och Lea Strandberg är några av eleverna som ritat blommor och djur och skickat bilderna superlångt bort.

– Det var några vuxna som kom och berättade om en person som heter Daniel Solander. Han kommer från Öjebyn och seglade hela vägen till Australien för länge sedan. Det skulle vara en utställning där om honom och vi fick rita bilder till den, säger Wendy Grönlund.

– Vi ritade djur och blommor, eftersom Daniel Solander gillade det, säger Elton Simons.

 .

Daniel Solander var alltså en svensk botaniker, naturforskare och upptäcktsresande. Man kan säga att han gillade naturen och att åka på spännande resor för att utforska saker. Han fick följa med på en världsomsegling och blev därför den första svensken som satte sin fot i Australien.

Artikelbild

| Elton Simons, Wendy Grönlund, Lea Strandberg och Lennon Kostet är några av eleverna som ritat blommor och djur och skickat bilderna superlångt bort.

Elton Simons tycker att det är häftigt att deras teckningar har fått åka till andra sidan jordklotet.

– Vi ritade extra noggrant eftersom man visste att det skulle komma folk och kolla på det vi gjort, säger han.

Artikelbild

| Så här ser en liten del av utställningen i Australien ut.

 .

Elevernas bilder av kängurus, blommor och olika växter är skapade med vattenfärg, färgpennor och kritor. De hänger på svenska ambassaden i Canberra. Det är Australiens huvudstad.

Utställningen heter Solander art relay.

– Vi har fått se foton på våra teckningar där, det kändes kul, säger Lennon Kostet.

Eleverna är överens om att det har varit roligt att lära sig om Daniel Solander.

– Vi har lärt oss om hur han seglade och vad han gillade. Det var både spännande och intressant, säger Lea Strandberg.

Allt det här kan vara extra bra att veta nästa år. Då börjar klassen nämligen mellanstadiet. På skolan som har Daniel Solanders namn. Nämligen Solanderskolan.