Lindbäcks räknar med nya förluster

Lindbäcks bygg räknar med minusresultat 2019. "Vad gäller ekonomiska resultat finns saker att önska", säger Stefan Lindbäck, vd.

Lindbäcks byggs vd Stefan Lindbäck tror inte att företaget kommer att redovisa vinstresultat under 2019, men berättar att marknaden svängt och att ordervolymerna ökat i de båda fabrikerna.

Lindbäcks byggs vd Stefan Lindbäck tror inte att företaget kommer att redovisa vinstresultat under 2019, men berättar att marknaden svängt och att ordervolymerna ökat i de båda fabrikerna.

Foto: Simon Olofsson

Öjebyn2019-09-26 17:30

Lindbäcks bygg uppvisade ett förlustresultat på drygt 13 miljoner kronor under 2018. Samtidigt har omsättningen ökat kraftigt, och uppgick samma år till drygt 1,6 miljarder, en dryg fördubbling sedan 2016. Vd Stefan Lindbäck ser ljust på framtiden, men räknar samtidigt med fortsatta förlustresultat för 2019. 

– Jag tror inte vi kommer att klara ett plusresultat i år. Vi siktar framåt. Förutsättningarna är goda, och vi hoppas på att uppnå de resultat vi önskar under 2020. Omsättningsmässigt har vi ökat, och vi har spridit oss mycket i hela Sverige, säger han. 

Den senaste årsrapporten nämner flera förklaringar till Lindbäcks byggs bristande ekonomiska resultat. Produktionskapaciteten på företagets nya fabrik har trappats upp, men uppnådde inte full produktion under 2018. Tre byggprojekt nämns ha gått väldigt dåligt, och övergången till dagsskift i fabrikerna uppges inte ha gett de omedelbara effekter som önskats. 

– Vad gäller ekonomiska resultat finns saker att önska, men det är svårt att både växa och tjäna pengar samtidigt. Det vi nu gör är att bryta av tillväxtvinkeln och bromsa ökningen i produktionskapacitet. Vi kan inte fortsätta att växa i den takt som vi gjort, säger Stefan Lindbäck. 

– Om hela Lindbäcks ska hålla ihop så krävs det att vi gör en paus i tillväxten. Det är en växtvärksutmaning. 

Minskad orderingång har varit ett problem, och Stefan Lindbäck berättar att marknaden skiftat från bostadsrätter till hyresrätter, vilket påverkat resultaten.

– Vi har tidigare haft en produktmix som varit väldigt styrd mot bostadsrätter. Efterfrågan på dessa har kraftigt förändrats. Nu är det i huvudsak hyresrätter som efterfrågas, och att byta produktmix är tidskrävande. Det blir darrigt i marknaden, och vår orderstock krympte kraftigt. 

Han berättar att arbetet med att ställa om sig till marknadens önskemål har gått bra, och att antalet inkommande ordrar ökat som följd.

– Nu är orderstocken återställd. Före semestern tecknade vi ordrar på ungefär 1000 lägenheter. Det gör att vi har 12-13 månaders framförhållning i båda fabrikerna. 

Trots negativa resultat 2018 och de förväntat uteblivna vinsterna 2019 ser Stefan Lindbäck positivt på företagets utveckling, med den nya fabriken igång och nya samarbetsöppningar på marknaden. 

– Det är en lång resa vi gör. Vi är nöjda med det vi utvecklat med våra kunder och våra samarbetspartners. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!