I Sverige är det runt 300 webbkameror som står och sänder allt de ser rakt ut på internet. Åtminstone 14 av dessa kameror är i Norrbotten, en visar till exempel Storforsen, en annan Dundrets slalombacke och ytterligare en insidan av ett kontor/garage.

En kamera övervakade en parkering vid en obemannad bensinstation i Piteå, där flera verksamheter har kontor och det även finns butiker i närheten.

Kamerans ägare hade dock inte alls för avsikt att sända live:

Artikelbild

| En övervakningskamera i hemmet kan fånga tjuvar på bild, men också lämna ut privatlivet till beskådan på nätet. Arkivbild.

– Vad säger du? Fruktansvärt pinsamt. Vi ska genast se till att den slutar sända på det här sättet. Det var inte alls syftet med kameran, säger denne i en kommentar till Norrbottens Media.

I Danmark handlar det om runt 160 kameror, där har tidningen Politikken spårat ett par av de familjer som utan att de vet om det öppnat sitt privatliv för omvärlden.

– Jag betraktar mig själv som en som har rätt bra koll på det där med IT, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att vi skulle hamna på en eller annan lista, där folk kan tjuvkika, säger en man.

– Jag installerade kameran för att skydda oss mot inbrott, säger en man sedan han fått veta att videon visat hans käresta som solbadade i trädgården.

Det handlar inte direkt om "hackade" kameror, utan gemensamt för kamerorna är att deras lösenord inte har ändrats sen de kom från fabriken utan har kvar standardlösenordet som är menat att ändras av den som köpt kamerorna.

En snabb sökning på Norrbotten på sidan visar bilder från övervakningskameror i Piteå, Älvsbyn, Boden, Norrfjärden, Jokkmokk, Övertorneå, Kiruna, Gällivare och Luleå. Bland dessa finns kameror som är menade att vara öppna för allmänheten, men även kameror som uppenbarligen inte ska sända live ut till världen. Kameror som visar arbetsrum, övervakningskameror mot bensinmackar och privatpersoners uppfarter.

Hemsidans upphovsman finns i Moldavien. Sajten sänder bilder direkt från vad som sker framför linsen på över 70 000 privata övervakningskameror runt om i världen. De flesta finns i USA och Japan.

Mannen skriver i ett mejl till Politiken att han inte ser något fel i det han gör. Människor kan fritt skriva till en mejladress på hemsidan om de vill att deras signal stoppas. Om han stöter på ”oetiska kameror” kommer signalen också att släckas, lovar han.

Experter som tidningen talat med är oense om det hela är lagligt eller inte. Rent tekniskt är det ganska lätt att söka efter signaler från övervakningskameror. Den som inte skyddar sin kamera med ett säkert lösenord riskerar att bli övervakad.