Det var nämligen den 23 december händelsen inträffade. Enligt den andre mannen, 29-åringen, var rymningen planerad sedan länge – dock ingick det enligt honom inte några planer på våld.

Häktesvakten, som jobbat 38 år på häktet, skulle hämta fyra intagna och följa dem till träningslokalerna.

När de kom fram till gymmet, sa han "jag hämtar er på en timme" men överfölls i samma veva. 28-åringen, Slagnäsrånaren, sprejade honom i ansiktet med någonting, 29-åringen tryckte upp honom mot väggen och 28-åringen slog honom upprepat i ansiktet.

Vakten förlorade medvetandet, men kvicknade till då man försökte ta hans nyckelknippa. "Du kommer inte ut med nycklarna", sa han men 28-åringen vred dem ändå ur hans hand och tog sig ut i korridoren, men sedan var det stopp. Han tog sig inte längre, utan kunde relativt odramatiskt gripas.

Den andre mannen blev kvar i omklädningsrummet till gymmet, där hela överfallet utspelade sig. Han försökte mota tillbaka vakten, som tagit sig upp på fötter trots skadorna i ansiktet och ett brutet ben, och övermannades av vaktens tillskyndande kollegor sedan larmet gått.

Båda har i förhör medgett att syftet med alltihop var att rymma, för att få fira jul hemma, men förnekat att våld skulle användas. 29-åringen talar om att det spårat ur, medan Slagnäsrånaren inte vill kännas vid att han alls använt våld mot vakten.

De tillskyndande vaktkollegorna vittnade i tinget om att den misshandlade vakten omedelbart pekat ut gärningsmännen. Om 29-åringen, som var kvar på platsen, sa han att "det var den andre som slog och han höll i".

Den andre var då Slagnäsrånaren som senare dömdes till fem års fängelse för det brutala överfallet på 78-årige Lars-Gunnar Söderlund i Slagnäs. 78-åringen blev bunden och svårt misshandlad av 29-åringen i jakt på pengar och vapen.

Han får nu påbackning på straffet med ytterligare fyra månader, plus att han solidariskt med den andre ska betala vakten ett skadestånd på 15 000 kronor.

29-åringen, som greps efter ett apoteksrån då han utrustad med en hammare tvingade till sig mediciner i Haparanda, får ett hårdare straff.

Han döms nu till totalt ett år och två månaders fängelse för våld mot tjänsteman och rånet.